Recensie

Muzikale enscenering De Optocht van Tellegen is meer dan de som der delen

Scenefoto's van De Optocht van het Ives Ensemble. Beeld RV

Muziektheater
De Optocht
Ives Ensemble
****

Pats! Met een harde klets slaat de vrouw twee houten latten tegen elkaar. Ze heeft er een hele collectie van: dunne, dikke, lange, korte van verschillende soorten hout. 

Gedurende een groot deel van het theatrale concert ‘De Optocht’ van het Ives Ensemble verklankt zij het woord Pats! van schrijver Toon Tellegen letterlijk, naast acteurs Han Bührs en Joop Keesmaat die het woord om de haverklap uitspreken.

De Optocht is een enorm lang episch prozagedicht van Tellegen, waarin hij een optocht van de meest uiteenlopende mensen schetst, die allemaal onvermijdelijk met een Pats! worden afgeserveerd. De onschuldigen, de onzelfzuchtigen, de ongekunstelden. Maar ook de moederskindjes, de bedrieglijken, bedroefden en benarden. Allemaal gaan ze ten onder.

Piet-Jan van Rossum maakte een sterk sferische compositie die soms nog het meest op een soundtrack lijkt, doorweven met alledaagse (straat)geluiden. Het is als een grote deken die de musici van het Ives Ensemble, de twee acteur-vertellers, performer Anton van der Sluis maar ook het publiek omhult. Af en toe spelen de musici mee met de soundscape, waardoor het geheel nog indringender wordt. Vaak ook zijn ze stil of geven juist een tegenkleur aan die allesoverheersende soundscape.

Doeltreffende weerspiegeling

De twee acteurs staan op een podium van losse houten blokken die gaandeweg de voorstelling door de ruimte worden verplaatst, als een afbrokkelende ijsschots. Onstuitbaar, soms woest en fel, dan weer teder of verbaasd, lezen zij de beeldende tekst van Tellegen voor. Performer (mimespeler volgens de flyer, maar dat dekt de lading niet) Anton van der Sluis, die ook de rol van toneelknecht vervult, komt zo nu en dan op in een oversized, meestal wit kostuum, gemaakt door regisseur en vormgever Petra van der Schoot. Hij draagt bij elk nieuw kostuum steeds een ander wit, expressief masker. Zo geeft hij aandoenlijke personages vorm, de een verbaasd, de ander verongelijkt, weer een ander schuchter of lieflijk naïef. Het is een doeltreffende weerspiegeling van Tellegens personages, gelaagd, verrassend en ondanks de bloemrijke omschrijvingen altijd een tikje non-descript.

Muziektheater noemen de makers van De Optocht het zelf, maar daarvoor vormt het te weinig een geheel. De Optocht is een drie uur durende geënsceneerde muzikale ervaring, waarin de afzonderlijke elementen beeld, tekst, muziek en performance naast elkaar staan. Dat lijkt niet iedereen te waarderen; veel mensen verlieten voortijdig de zaal. Maar de bezoeker met het nodige zitvlees kon ervaren hoe het geheel van De Optocht uiteindelijk meer is dan de som der delen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden