Opinie

Muzikaal spectrum van de liefde

DEN HAAG - The Kings of Schmier heten ons welkom. Alles en iedereen is liefde deze avond. Tussen de twee mannen door trippelen op spitzen de vrouwen. Een van de wanden wordt live beschilderd door een kunstenaar. Het lijkt wel of we beland zijn in de show van een Amerikaanse tv-dominee. 'Broeders en zusters, liefde is de sleutel. U hoeft het niet alleen te doen.'

In de kleine zaal van Theater aan het Spui is een tent nagebootst. 'A Well Fucked Up Play' zal deze zomer vooral te zien zijn op festivals als de Parade en Lowlands. Een coproductie tussen Theater aan het Spui, dat samenwerkt met regisseuse Ola Mafaalani, en de beeldend-theatergroep Alex d'Elec trique.

Wiebelige houten banken aan weerszijden, een kring van verticale tl-balken geeft het speelvlak aan. Er is veel contact tussen spelers en publiek. Twee wildvreemde mensen worden aan een tafeltje gezet omdat liefdesdominee Harry (Bart Klever) met zijn derde oog ziet dat die twee voor elkaar geschapen zijn. Het stel kijkt elkaar onwennig aan. ,,Forceer niets, laat het gebeuren'', krijgen ze nog mee. De jongen neemt voorzichtig een slok champagne.

'A Well Fucked Up Play' is een aaneenschakeling van liedjes, een potpourri van geluid. Componist Jan Kooper maakte dit geluidsdecor dat gaat van rap tot smartlap, van gedicht-op-muziek tot authentieke blues. Ko van den Bosch tekende voor de meerderheid van de teksten. Het verhaal is dun, maar dat geeft niks: de liefde is onomstotelijk waar het om draait. Maar Van den Bosch zou Van den Bosch niet zijn als hij niet ook de keerzijde van die liefde liet zien. Want schuilt daarin niet het echte drama? Natuurlijk wordt er eerst zwoel om elkaar heen gedraaid, maar al snel zijn er de eerste scheuren. Onbereikbare liefde. Bedrog. Jaloezie.

Ondertussen doen de spelers het tegenovergestelde van wat je verwacht. Actrice Malou Gorter danst op spitzen alsof ze nooit anders gedaan heeft. Danseres Jorinde Kuiper zingt ineens de sterren van de hemel. In Ko van den Bosch schuilt zowaar een Louis Armstrong. Regisseuse Ola Mafaalani hoefde al dat talent alleen maar bij elkaar te houden. Na een klein uur is het al voorbij. Of we willen meezingen: ,,Ik zou slapen met je, als ik minder zou vluchten. Ik zou je vertrouwen, als je minder mooi zou zijn.'' Ik geloof niet dat het goed afloopt. En ook het gekoppelde stel is niet nader tot elkaar gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden