Muziek

Het Orlando Festival verkent van 25 juli tot en met 8 augustus de muziek voor kwartetten en ensembles onder het motto 'Les fins des siècles'. Die einden reiken van Mozarts bloedmooie klarinetkwintet KV 581 uit 1789, via Dvoraks pianotrio in e uit 1891 tot, heel bijzonder, want het ontstond in 1941, het 'Kwartet voor het einde der tijden' van Messiaen. Orlando neemt het 'einde de eeuw' dus soepel. Uitgevoerd door interessante musici in het Wijngrachttheater Kerkrade (meeste concerten), Aken en Maastricht. Info: 020 623 0469.

Altnikol, voornamen Johann Christoph, ging de geschiedenis in als leerling en schoonzoon van Bach. Hij componeerde ook, maar hij lijkt vergeten als toondichter. Niet door het Württembergs Kamerkoor dat op 24 juli van Altnikol (1720 - 1759) diens motet 'Befiehl du deine Wege' uitvoert in de Utrechtse Domkerk. Ter vergelijking klinkt van schoonpapa het motet 'Jesu, meine Freude'; 15.30 uur; gratis!

Jeugdorkesten blijven verrassen, zoals maandagavond bleek toen het Festivalorkest Sleeswijk-Holstein voor spelers tot 26 jaar in het zomerprogramma van het Concertgebouw Amsterdam op geweldige wijze een Ravel-Stravinski-programma uitvoerde. Hoge verwachtingen wekt ook het volgende jeugdorkest, op 27 juli, in de Robeco-serie: het Jeugdorkest Nederland geleid door Roland Kieft. De tweede symfonie van Rachmaninov, het pianoconcert van Schumann (met Ronald Brautigam) en 'The Pride Parade' van Dijkstra. Terecht: de trotse parade der jeugdorkesten in het Concertgebouw.

Orgel

Zsusza Elekes, Hongaars organiste speelt op 22 juli om 20.15 uur in de Grote kerk te Naarden onder meer de enorme sonate over psalm 94 van Johann Reubke, waarna zij op 27 juli om 20.30 uur in de Stevenskerk te Nijmegen een ander kloek romantisch werk uitvoert, 'Einleitung, Fuge und Magnificat' van Franz Liszt, bewerking van een deel van Liszts Dante-symfonie.

Vincent de Vries gold jaren als een wonderkind op orgel. De laatste jaren hoorden we nauwelijks iets van hem, want hij (thans dertig jaar) studeert in de Verenigde Staten met als einddoel 'Doctor of Music'. Nu concerteert hij op 22 juli om 20.30 uur in de Utrechtse Dom (Fransgetint programma, maar ook de fantasie 'Een vaste burcht' van Jan Zwart) en op 31 juli om 20 uur in de Cunerakerk te Rhenen met een iets ander programma.

Ab Weegenaar concentreert zich weliswaar thans op de orgelkunst, zoals vanavond om 20 uur te horen is in de Bovenkerk te Kampen met onder meer Frescobaldi, Franck, Langlais en Reger, maar hij heeft zijn fagot (die hij jarenlang in het Gelders Orkest bespeelde) nog niet terzijde gelegd zoals op 24 juli om 12.30 uur blijkt in de Der Aa-kerk te Groningen in een concert met Piet Wiersma op orgel, in een gevarieerd en aansprekend program.

Jazz

Hans Dulfer. Sommige jazzmusici zijn in de zomermaanden actiever dan ooit. Saxofonist Hans Dulfer lijkt zelfs nooit vakantie te hebben. Hij gaat wel eens naar Japan, maar alleen omdat zijn vele duizenden fans daar hem willen horen spelen in megazalen. In Nederland speelt Dulfer ook in kleine zaaltjes zoals in Leiden (The Duke, vanavond), Amsterdam (Alto, iedere woensdag; Casablanca, 3/8) en Emmen (Jazzfestival, 1/8).

I Compani heet het jazzorkest van saxofonist Bo van de Graaf dat zowel circusmuziek, als hommages aan filmcomponist Nino Rota en bruisend eigenzinnige feestmuziek brengt. Vanmiddag speelt het orkest in Nijmegen (Muziekkoepel), zaterdagmiddag in Ingen (Muziekkoepel) en op 31 juli in Didam (Muziekkoepel, 's middags).

Tango

Milva, de Italiaanse zangdiva die zich even makkelijk thuis voelt in oude liederen van Schubert, nieuwe zangstukken van Berio als cabaretliederen van Brecht/Eisler/Weill, brengt vrijdag- en zaterdagavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg een hommage aan Astor Piazzolla, de koning van de tango nuevo. In het programma 'El tango d'Astor Piazzolla' wordt ze begeleid door het kwintet van componist Daniel Binelli. Van hem zingt ze ook enkele liederen die hij maakte op teksten van Horacio Ferrer, de tekstdichter met wie Piazzolla gedurende zijn leven regelmatig samenwerkte.

Theater

Hendrik IV, koningsdrama van Shakespeare met een onweerstaanbare Porgy Franssen als Falstaff in het Openluchttheater van het Amsterdamse Bos. Beh. zo en ma t/m 28 augustus, 21.30 uur. Niet als het regent. Info: 020 - 64 33 286.

DOGtroep speelt in het Zuid-Limburgse Hoensbroek '2pk' over het spanningsveld tussen mens en techniek t/m 31 juli, om 19.30 en 21.30 uur. Reservering en Dogtroep-arrangement via VVV Limburg; 0900 9798.

Forteiland IJmuiden in de monding van het Noordzeekanaal is tot en met 24 juli nog speelplaats van regisseur Rieks Swarte en zijn Firma-acteurs voor een museaal-theatrale speurtocht door de eeuw. Ook zeer aanbevolen voor kinderen (zondags tevens matinee). Kaarten en plattegrond via AUB Uitlijn 0900 0191. Vertrek boot in de IJmuidense Vissershaven is aanvang voorstelling. Stevige schoenen aan, trui mee.

Jeugd

'Nero Corleone' is de veelbelovende locatievoorstelling van het Speeltheater. Met poppen en een acteur wordt verhaald over een zwarte kater die de maffiabaas uithangt op een Italiaanse boerderij. In de regie van Onny Huisink en met muziek van Guus Ponsioen speelt Nero Corleone op 22 en 23 juli op Landgoed Elsout, Overveen en van 27 t/m 30 juli op Boerderij Nooitgedacht, Watergang. Info: 023-5319625.

Exposed! is een multimediale tentoonstelling voor jongeren, waarin zes beeldend kunstenaars de interactie tussen kunstewerk en publiek centraal stellen. Zo laat de installatie 'De televisie' van Arjan Wijergangs zien hoe met een druk op de knop de wereld aan je voeten ligt met het World Wibe Web. De kunstwerken zijn een selectie uit de collectie van Monte Video/Time Based Art. Te zien t/m 7 augustus in Artotheek Oost, Amsterdam. Informatie: 020/6237101.

Literatuur

Pad van Water. Aan de IJsselmeerdijk en in de dorpjes Wijdenes en Oosterleek reageren - naar voorbeeld van de poëziezomers in het Vlaamse Watou - elke zomer beeldende kunst en poëzie op elkaar in het landschap. Onder de titel 'Pad van Water' is opnieuw een kunstroute voor wandelaars en fietsers uitgezet, die dit jaar voert langs de gedichten van Gerrit Kouwenaar en de fotografie van Céline van Balen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden