muziek

Herhalingen van dit programma op zaterdagavond in het Muziekcentrum Eindhoven en op zondagavond in de Antoniuskerk te Breda.

Gelukkig wijdde het Nederlands Kamerkoor in een deel van het programma getiteld 'Rijke Roomse koormuziek' aandacht aan deze Bruckner en enkele van zijn wonderschone Motetten. In combinatie met composities van Hanne rvad en Josef Rheinberger weerklonken die Motetten woensdagavond in de Kloosterkerk aan het Haagse Lange Voorhout. Die keuze van kerkruimte was een alternatief voor de Nieuwe Kerk, want deze kerk aan het Spui is nog niet gereed voor het geven van concerten. “Hij is een zielige gek” schreef Brahms over zijn collega Bruckner, “dat hebben de zwartrokken van St. Florian op hun geweten. Ik weet niet of je er enige notie van hebt wat het betekent, als je je jeugd bij de zwartrokken hebt moeten doorbrengen.”

A capella Gelukkig voor het nageslacht heeft die 'zielige gek' juwelen van composities nagelaten. Daartoe behoren zeker die Motetten. De meeste van de door Bruckner geschreven Motetten zijn a cappella, ook de composities die onder dirigent Uwe Gronostay op zo'n superieure wijze tot klinken werden gebracht. Muziek om stil van te worden, muziek waarvan je zou wensen dat de hemelse muziek ook zo klinkt. Eén zo'n kroonjuweel: 'Locus iste', maar ook 'Christus factus est'. Ogen dicht, oren wijd open en genieten maar.

Sterrenhemel Van die hemel naar de sterrenhemel van de Deense componiste Hanne rvad en haar 'Vega' is een hele stap. Deze componiste zong, voordat zij als autodidact met componeren begon, in het Deens Radiokoor, het koor dat ook door Gronostay wordt geleid. Werk van haar staat ook op het programma dat het Deens Radio Koor op 19 maart 1997 in Den Haag zal uitvoeren. 'Vega' is de noordelijkste ster van het Noordelijk Halfrond en behoort tot de sterren die het dichtst bij de aarde staan. Het werk, dat woensdagavond in wereldpremière ging, valt onder de categorie 'helsmoeilijke muziek'. Er wordt een sfeer opgeroepen van ruimtelijke onmetelijkheid, nu en dan een schittering, een fonkeling temidden van ijle lucht. Muziek als voor een science-fiction-film geschreven. De gebruikte dissonanten zijn functioneel en versterken de onwezenlijke sfeertekening. Interessant was de verklanking zeer zeker.

Zwelgen In oktober 1992 bracht het Nederlands Kamerkoor een uitvoering van de Messe in Es-Dur, op. 109 van Rheinberger. In combinatie met werken van Liszt (met Dietrich Fischer-Dieskau als baritonsolist) zette het kamerkoor de Mis zelfs op cd. Dit aan paus Leo XIII opgedragen werk ademt de geest van een Mendelssohn-compositie. Het is een zwelgen in harmonieuze klanken, zoals bijvoorbeeld in het sterkste onderdeel, het 'Et incarnatus est', maar ook in het Agnus Dei. De leden van het Nederlands Kamerkoor zingen de Messe graag en dat was te horen! Een toegift kon niet uitblijven, het werd het Abendlied 'Bleib bei uns, Herr', eveneens van prof. dr. Gabriel Josef Ritter von Rheinberger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden