Muziekzender TMF van de buis

Oprichter Lex Harding: Sinds de overname heeft MTV er niets meer aan gedaan

Muziekzender TMF verschijnt vandaag voor het eerst sinds de oprichting in 1995 niet meer op tv. De zender gaat verder op internet. Kindernet, een oudgediende op de Nederlandse televisie, stapt in het gat dat ontstaat.

Met het verdwijnen van de The Music Factory loopt een tijdperk ten einde. Een hele generatie groeide op met presentatoren als Bridget Maasland, Fabienne de Vries en Sonja Silva, Vj's genoemd. Diskjockeys (dj's), maar dan op televisie.

De zender werd opgericht door Herman Heinsbroek en Lex Harding als tegenganger van het internationalere MTV. Heinsbroeks platenmaatschappij Arcade had de artiesten, TMF bood hun de ruimte. Zangers als Marco Borsato hadden ineens een tv-podium. Programma's als de Nederlandse Top 40 en TMF NL richtten zich hier volledig op. Het succes van de artiesten straalde af op de zender én op de presentatoren.

"Je kon niet meer over straat", zegt Sonja Silva, presentatrice tussen 1999 en 2001. "Ik heb wel eens op een middelbare school door het raam moeten klimmen om weg te komen."

"Het was een beetje televisiespelen. We maakten van iets kleins iets groots. Ik ben wel eens te laat gekomen en zo, zonder make-up, gaan presenteren. Dat kon allemaal."

Veel veranderde toen MTV de zender in 2002 overnam. Volgens oprichter Lex Harding was dat een 'defensieve' zet. TMF werd bewust op een zijspoor gezet, zegt hij. "Sinds die overname hebben ze er niets meer aan gedaan. Het valt me nog mee dat het zo lang heeft geduurd. TMF was populairder dan ze dachten, maar als je niet investeert, dan houdt het wel een keer op."

De teloorgang is af te lezen aan de kijkcijfers. Alleen 'Oranje Karaoke', een programma tijdens het WK-voetbal, kwam nog boven de 100.000 kijkers uit. Andere programma's schommelden rond de 70.000.

De aandacht voor muziekclips verschoof naar websites als Youtube. Filmpjes van tieneridolen Justin Bieber of Lady Gaga worden er door tientallen miljoenen jongeren bekeken. Insiders stellen dat TMF daar meer mee had moeten doen.

Toch denkt Harding niet dat het einde van de videoclip op tv bereikt is. Zelf werkt hij aan SLAM!TV, een nieuwe muziekzender. Volgens hem verschijnt het kanaal binnenkort in Amsterdam en Rotterdam op de kabel. "Mensen houden van voorselectie. Daarom is radio zo populair. Het gaat om the flow, zoals dat heet; hoe je iets achter elkaar zet. Internet mist die kwaliteitsdrempel."

In plaats van TMF: Kindernet en Comedy Centraal
Kindernet was in 1988 een van de eerste commerciële TV-stations van Nederland. In 2001 werd de zender overgenomen door MTV Benelux. Kort daarna veranderde de naam in Nickelodeon. In november maakte MTV bekend dat Kindernet terugkomt op de Nederlandse televisie. Door het verdwijnen van muziekzender TMF ontstaat er dagelijks ruimte tussen 6.00 en 15.00 uur. De overige zendtijd wordt ingevuld door Comedy Central.

Kindernet gaat populaire tekenfilms herhalen, zoals Boes, Alfred J. Kwak en David de Kabouter. Voor de toekomstige programmering put de zender uit het aanbod van Nickelodeon en het Vlaamse productiehuis Studio 100. De zender richt zich op kinderen tussen drie en acht jaar en is ook te zien op KNP Digitenne.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden