Muziektheater

Michael Nyman. In de gastprogrammering van het Muziektheater (Amsterdam) is het nieuwste werk 'The commissar vanishes' van Michael Nyman te zien. Nyman, onder andere componist van muziek bij films van Peter Greenaway en Jane Campion, werkte voor zijn nieuwe project samen met schrijver/fotograaf David King en videokunstenaar Christopher Kondek. 'The commissar vanishes' is een multimediale verkenning van het Stalinistische schrikbewind. Het boek dat King daarover schreef gaat met name over de geschiedvervalsing die in opdracht van Stalin gepleegd werd. Personen die uit de gratie van het bewind waren, werden uit groepsportretten weggeretoucheerd; 'enthousiaste aanhangers' werden met trucage juist aan bestaande foto's toegevoegd. Kunstenaars en musea werden gedwongen op deze manier personae non grata van schilderijen en foto's te verwijderen. Een hele generatie van afwijkende stemmen werd hiermee systematisch geliquideerd. Nymans muziek is voorzien van een nieuwe theatrale context met dubbelschermige videoprojecties van Kondek. De muziek wordt uitgevoerd door de Michael Nyman Band. Vrijdag 3/3 (20.15 uur) en zondag 5/3 (14.00 uur) in het Muziektheater, Amsterdam.

Opera Trionfo. Dirigent Vincent de Kort en regisseur Jan Bouws hebben hun ervaring ten dienste gesteld van Opera Trionfo. Dit gezelschap wil een springplank zijn voor jonge, pas afgestudeerde zangers. Met een nieuwe productie van Mozarts 'Così fan tutte' stelt Opera Trionfo vocalisten in de gelegenheid om zich onder goede leiding na een intensieve repetitieperiode op de bühne te profileren. Het toneelbeeld wordt verzorgd door decor-en lichtontwerper Vincent Sturkenboom en kostuumontwerper Marrit van der Burgt. De voorstellingenreeks begint op 7 maart a.s. in Schouwburg Odeon in Zwolle. Volgende voorstellingen in Apeldoorn (10), Zwijndrecht (12), Leiden (16), Ommen (21), Raalte (24), Amsterdam (26) en Emmen (29).

Voor inlichtingen over voorstellingen (er volgt nog een tiental in april): 020/6691180.

Koormuziek

Jerusalem Passion. Een megakoor van 260 zangers voert in de Rotterdamse Doelen 'The Jerusalem Passion' van de Australische componist Murray Wylie uit. Verschillende Zuid-Hollandse koren bundelen hun krachten, begeleid door het Nederlands Promenade Orkest onder leiding van Hans Matla. 'The Jerusalem Passion' is een modern-klassiek oratorium voor declamator, solisten, koor, piano, orgel, combo en orkest en gaat verder dan alleen het lijdensverhaal van Christus. Het eerste deel volgt Christus op aarde, van Galilea tot aan het kruis. Deel twee gaat over het nieuwe en eeuwige Jeruzalem. 7 maart in De Doelen. Voor inlichtingen en kaarten: Stichting Jerusalem Passion, 015/2855829

Jazz

Charlie Mariano, de legendarische 76-jarige Amerikaanse saxofonist, die de laatste decennia vanuit Duitsland de wereld bestrijkt, is deze week twee keer te horen bij Wiro Mahieu's Low Motion Trio: vrijdag in het Tilburgse Paradox en zaterdag op het Utrechtse SJU Jazzpodium. Het Low Motion Trio, waarvan onlangs de cd 'Pays Bas' verscheen, vervolgt de tournee zonder gastsolist in Gent (Dambert, 7), Antwerpen (Hopper, 8), Soest (Artishock, 11), Heerlen (Lexor, 16), Enschedé (Tor, 17), Venlo (Take Five, 24) en Deventer (Bouwkunde, 25). Voor het concert in Enschedé komt Mariano eventjes over uit zijn woonplaats Keulen.

The Beau Hunks Saxophone Soctette is de nieuwste variant van Gert-Jan Bloms projectmatig werkende 'documentaire-orkest'. Deze variant telt negen saxofonisten, waarvan er enkelen dubbelen op fluit, fagot en hobo, versterkt en ondersteund door een ritmesectie, waarin Blom zelf de bas bespeelt. Het Saxophone Soctette brengt zondagochtend in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg het programma '100 jaar saxofoonmuziek' met 'vergeten muziekstukken' van componisten van amusementsmuziek als Berlin, Van Cleave, Erwin en Scott.

Francien van Tuinen, de jonge Nederlandse jazzvocaliste, presenteert dinsdag in De Oosterpoort in Groningen haar tweede cd 'Despina's Eye'. Het Francien van Tuinen Kwartet wordt voor de gelegenheid bijgestaan door Benjamin Herman op altsaxofoon. Na afloop van het concert gaat Francien van Tuinen verder in het niet ver van De Oosterpoort gelegen jazzcafé De Spieghel. Daar zingt ze liedjes, begeleid door gitarist Rob Elfrink.

Dans

Leine & Roebana worden ouder, maar kunnen als dansers nog geen afscheid nemen van het podium. In 'Cantus firmus' presenteren zij opnieuw een vorm van pure dans, met pompende torso's, roerende bekkens, gehoekte benen en ellebogen. Net als hun vorige voorstelling 'Byrd' is 'Cantus firmus' gebaseerd op een elektronische compositie van de Griekse componist Yannis Kyriakides. Vrijdag en zaterdag in Theater Bellevue, Amsterdam. Daarna weer vanaf 13 mei.

Buto. Carlotta Ikeda doet met haar buto-dansgroep Ariadone kort Nederland aan. In 'Haru no saiten' gaat het om 'de verandering': verandering van de seizoenen en in het lichaam, en over leven en dood. Vanavond in de Leidse Schouwburg, 5/3 in de Stadsschouwburg Utrecht.

Goudkust in de Bijlmer heeft als onderwerp 'hoe het is te leven in twee culturen. Feri de Geus (choreograaf en antropoloog) en Noortje Bijvoets zochten daarvoor samenwerking met Ghanese meisjes en vrouwen in de Amsterdamse Bijlmermeer. Over verscheurdheid en verrijking, te zien 2 t/m 4/3 en 9 t/m 11/3 in de Tyltylschool, Drostenburg 4, Amsterdam Zuidoost. Kaarten: 020/6266866.

Beweeging. Het zesde Antwerpse festival 'Beweeging' overschrijdt dit jaar de grenzen van de dans. Performance kunst luidt het trefwoord. Met bijdragen van o.a. Lin Yuan Shang/Anna Huber, Charlotte Vanden Eynde/Kwaad Bloed, Yael Davids, Jan Langedijk/De Daders en Felix Ruckert. Info via www.debeweeging.be; reserveren: 32/3/2138660.

Nanine Linning geldt als een van de meest veelbelovende choreografen van dit moment. In 1998 studeerde zij af aan de Rotterdamse Dansacademie. In Theater Lantaren/Venster, Rotterdam, presenteert zij haar nieuwe stuk 'Anatomism', warvan de titel de danslading dekt. In hetzelfde programma wordt ook 'Cardiac motion' uitgevoerd, dat Linning vorig jaar maakte in opdracht van het Springdance festival. Te zien op 2, 3 (première), 6 en 7 maart.

Batsheva Dance Company en Orkater staan op 8, 10 en 11/3 met 'Sabotage baby' in Het Muziektheater Amsterdam. Artistiek leider Ohad Naharin heeft iets met de geluiden die Peter Zegveld en Thijs van der Poll voor Orkater maken. In 1997 leidde dat tot een co-productie tussen Batsheva, Orkater en het Nederlands Dans Theater, 'Diapason'. Het avondvullende 'Sabotage baby' is een vervolg op die eerdere samenwerking. Met muziek uit buitenissige geluidsmachines, geprojecteerde animaties, steltlopers en uiteraard de krachtige, theatrale dans die het handelsmerk van Naharin is.

Pop

Elvis Presley staat volgende week in Ahoy Rotterdam, want wie heeft er in deze tijd van virtual reality nog een echt lichaam nodig om op te treden. 'Elvis the concert' ging in 1997 -twintig jaar na Elvis' dood- in Memphis in première en is een project van de Presley Estate, de organisatie die Priscilla ooit oprichtte -volgens sommigen om geld te verdienen, volgens anderen om de herinnering aan haar man levend te houden. Vanaf een aantal beeldschermen zingt de Las Vegas-Elvis het publiek toe, live begeleid door zijn oude band. Woensdag en donderdag in Ahoy.

Counting Crows zijn dezer dagen in Nederland voor de tournee rond het vorig jaar verschenen album 'This desert live'. Zanger Adam Duritz en collega's spelen ma in Paradiso, wo in Frits Philips Eindhoven en do Oosterpoort Groningen.

Rebelbass, een avond vol techno drum 'n bass, electro, turntablism, hiphop en soundterrorism, beleeft morgen in 013 Tilburg een eerste editie met o.a. Suburban Knight, Rolando, Lady Aïda en Chicks on speed. Van 22 tot 4 uur bovendien live verslag op 'www.3voor12.nl/rebelbass'.

Dr John treedt vandaag op in Paradiso.

Moby staat zo in Paradiso A'dam.

New Model Army speelt ma in Nighttown Rotterdam.

Jeugd

Festival. Nog tot en met zondag zijn voorstellingen te bezoeken in het Internationaal Theaterfestival 2000, dat zich in Noord-Holland afspeelt. Tot de attracties behoort het skate-dance event 'ISH'. Skaters uit alle hoeken van de wereld laten zien wat skate-dance is. ISH, het Engelse toevoegsel voor 'achtig', gaat 'over dromen en fantasieën, over wat zich afspeelt in de schemerzone van je ziel'. Inline, streetdance, rap en human beatboxing, vanavond in Hoorn (Het Park), vrijdag in Alkmaar (De Vest), zondag in Haarlem (Stadsschouwburg). Info op de website www.kcnh.nl of via 023/5319139.

Theater Artemis speelt 'Twee onder 1 dak'. In 'Wiesje wast zich af' is de kleine wereld van een badkamer net zo spannend als De Titanic. In 'Mooi gif' spelen twee buurmeisjes met de grote wereld van het geld. De twee voorstellingen zijn als duo te zien, 2/3 in De Krakeling, Amsterdam, 3/3 in De Kampagne, Den Helder, 4/3 in De vest, Alkmaar, 5/3 in De Harmonie, Leeuwarden, 8/3 in de Schouwburg Rotterdam.

De Meekers. In een verlaten pakhuis in de grote stad viert een maffia-familie uitbundig feest. 'Where's the money' van dansgroep De Meekers is een humoristische dansvoorstelling rond nep-gangsters en mislukte misdaad voor iedereen vanaf zeven jaar. Te zien 2/3 in Schouwburg Gooiland, Hilversum, 5/3 in Hal4, Rotterdam.

Opera. In 'De droom van Mozart' achtervolgen de helden uit diens opera 'De Toverfluit' samen met een groep schuldeisers de arme componist. De opera van jeugdtheater Hofplein belooft 'veel liefde en veel gegil'. Te zien 3 t/m 5 maart in het -wegens brand- tijdelijke onderkomen van het jeugdtheater aan de Westzeedijk 469, Rotterdam.

Kinderboek. Los van elkaar zijn in een drietal musea tentoonstellingen te zien rond het kinderboek. De expositie 'Jongens en meisjes...!', in het Stedelijk Museum Zutphen, laat de ontwikkeling zien van de kinder- en jeugdliteratuur in de afgelopen eeuw. Met helden van Dik Trom tot Abeltje en van Joop ter Heul tot Madelief. Het Goois Museum werpt met '100 jaar Gooise kinderboeken' licht op schrijvers uit het Gooi. Illustraties uit kinderboeken zijn te zien in het museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats, Eelde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden