Muziektheater, DNO en Nationale Ballet fuseren

Een opvoering van het Nationale Ballet.Beeld ANP Kippa

De Nederlandse Opera (DNO), Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam fuseren per 1 januari 2013 tot één stichting. Door het samengaan van de drie organisaties moet 'één landelijk topinstituut voor opera en ballet' ontstaan, zo lieten ze vandaag weten.

'DNO, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam zijn de afgelopen 25 jaar zodanig met elkaar vergroeid, dat deze stap logisch en natuurlijk is', aldus zakelijk directeur Truze Lodder van DNO. 'De integratie van de drie stichtingen is het resultaat van jarenlange goede samenwerking', zegt Pierre Audi, artistiek directeur van De Nederlandse Opera.

De fusie betekent volgens de drie organisaties 'grotere slagvaardigheid, duidelijker profilering door eenduidiger aansturing en versterking van de mogelijkheden voor cultureel ondernemerschap'. De drie stichtingen, die naar eigen zeggen financieel gezond zijn, verwachten de eigen inkomsten te verhogen door gezamenlijk actief te zijn op het gebied van marketing, communicatie, verkoop, relatiebeheer, fondsenwerving en sponsoring.

Artistieke autonomie
Het Muziektheater en het ballet- en operagezelschap uit Amsterdam blijven hun afzonderlijke merknamen houden. Ook de eigen 'artistieke autonomie' blijft bestaan. De nieuwe organisatie wordt geleid door een driehoofdige directie, bestaande uit een algemeen directeur, een directeur opera en een directeur ballet. De huidige artistiek directeuren van De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet, respectievelijk Pierre Audi en Ted Brandsen, worden de directeuren opera en ballet.

De raad van toezicht is inmiddels begonnen met de zoektocht naar een algemeen directeur. De huidige zakelijk directeuren van DNO en Het Nationale Ballet, Truze Lodder en Stijn Schoonderwoerd, zullen deze positie niet vervullen.

De drie stichtingen dienen een geïntegreerde subsidieaanvraag in bij het Rijk en de gemeente Amsterdam voor 2013-2016. Hierin worden de gevraagde overheidsbijdragen voor opera, ballet en theater afzonderlijk onderbouwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden