Muziektheater als 'stuwende kracht' voor stadsgebied

Theatertycoon Joop van den Ende heeft grootse plannen voor de Zuidas, het prestigieuze bouwproject in het zuiden van Amsterdam. Bij het musicaltheater dat hij daar bouwt, komen ook winkels, restaurants en een hotel.

Van onze redactie economie

Voor de realisatie van dit ambitieuze project heeft Van den Ende samen met een vastgoedontwikkelaar een nieuw bedrijf opgericht, met als naam Living City Property Performance. Idee daarachter is dat theaters een economische impuls geven aan de omliggende stadswijk.

Van den Ende deed die ervaring op in Scheveningen, waar hij twaalf jaar geleden het toen verliesgevende Circustheater kocht. Dat was van de gemeente Den Haag en hij kreeg het voor het symbolische bedrag van één gulden. Van den Ende: ,,Dat Circustheater was vanaf de eerste dag een succes. Daardoor werden ook het restaurantbezoek en de bezetting van hotels in Scheveningen beter en kwamen er grote bioscopen. Het was niet meer een plek voor patatjeugd; er kwam een heel nieuw publiek op af.“

Stage Entertainment, het theaterbedrijf van Van den Ende, exploiteert behalve het Scheveningse Circustheater nog dertig andere theaters, waaronder in Berlijn, Parijs, Madrid en New York. Vorig jaar presenteerde hij het plan voor een musicaltheater dat eind 2008 aan de Amsterdamse Zuidas moet verrijzen, pal bij snelweg A10 en schuin tegenover het NS-station Rai.

Het futuristische gebouw wordt 40 meter hoog en moet plaats bieden aan 1850 bezoekers. Naar het voorbeeld van eerdere Amsterdamse theaterbouwers als Abraham Tuschinski en Oscar Carré, laat Van den Ende zijn nieuwe muziekpaleis naar zichzelf noemen.

De bouwplannen van Van den Ende gaan inmiddels echter nog veel verder. Samen met vastgoedbedrijf Trimp & Van Tartwijk zegt hij in totaal 120000 vierkante meter grond beschikbaar te hebben. Pal naast het VandenEnde Theater willen beide partners nu ook een hotel, restaurants, parkeergarages, winkels, woningen en kantoren neerzetten.

Van den Ende verwacht dat deze 'theateromgeving', samen met de tentoonstellingen in het naburige Rai-complex, zo'n 1,2 tot 1,5 miljoen mensen per jaar zal trekken. Later wil hij elders in Europa locaties ontwikkelen vanuit het concept dat theaters de 'stuwende kracht' vormen van een stadsgebied.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden