Muzieklespakket voor kinderen mag wel wat laagdrempeliger

‘Kies je instrument’, gratis magazine, website en lespakket van het Prinses Christina Concours. Informatie: www.kiesjeinstrument.nl

Anita Twaalfhoven

„Van harp spelen krijg je eelt op je vingers”, zegt de twaalfjarige Inez in het magazine Kies je instrument. Als kleuter zag zij een ander meisje op het snaarinstrument spelen en vond dat zó mooi klinken dat zij zelf ook op les wilde en een eigen harp kreeg. Zij oefent iedere ochtend en staat heel vroeg op. „Maar dat heb ik graag voor mijn harp over!”, vertelt zij.

Wie Inez wil horen spelen moet naar de website www.kiesjeinstrument.nl. Daar vertellen ook jonge drummers, pianisten en fluitisten over de liefde voor hun instrument. Met het tijdschrift en de website stimuleert het Prinses Christina Concours kinderen om een muziekinstrument te kiezen en les te nemen bij een muziekschool. Geld hoeft geen probleem te zijn, want het Jeugdcultuurfonds helpt met de kosten als je het thuis niet zo breed hebt. Bovendien zijn binnenkort ook bij Zeeman een rasp, trommel, sambaballen en tamboerijn te koop, aldus de nieuwsrubriek.

Iedereen moet mee kunnen doen en daar zijn volgens een lijstje in het magazine vijf goede redenen voor. Muziek maken zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je ontspant en je goed voelt. „Het maakt je slimmer, en je krijgt meer fantasie.”

Niet alle kinderen die meedoen komen uit een muzikale familie. De dertienjarige Willem Jan speelt net als zijn vader klarinet. Maar de ouders van Isabelle ’spelen niets’, zoals zij zegt. Zelf gaat ze iedere week met haar dwarsfluit naar de harmonie. „We spelen daar klassieke muziek, maar ook muziek uit musicals.”

Toch is het jammer dat de interviews vooral succesverhalen zijn, van kinderen die inmiddels veel ervaring hebben met hun instrument en soms al meedoen aan concoursen. Het zou de drempel verlagen als er ook een kind aan het woord kwam dat nog wat aan het stuntelen is maar daar veel plezier in heeft.

Het eerste nummer van het magazine is vorig jaar verspreid op basisscholen. De reacties op een enquête lieten zien dat 80% van de scholen behoefte had aan aanvullend lesmateriaal. Tegelijkertijd met het tweede nummer dat onlangs verscheen is daarom een gratis lespakket ontwikkeld. Een noodzakelijk initiatief, want het muziekonderwijs laat nogal eens te wensen over. De lesvoorbeelden met filmpjes op de website klinken even aanstekelijk als de tips om thuis muziek te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden