Muziekindustrie wint juridische strijd Kazaa

(Novum/AP) - Sharman Networks, het bedrijf dat Kazaa ontwikkelde, is na een jarenlange juridische strijd akkoord gegaan met het beperken van de mogelijkheden om muziek en films te verspreiden via het populaire file-sharing netwerk.

In de toekomst zullen via Kazaa geen auteursrechtelijk beschermde werken meer gratis te downloaden zijn, heeft Sharman donderdag beloofd. De film- en muziekindustrie procedeert al jaren tegen Sharman, omdat het bedrijf verantwoordelijk wordt gehouden voor miljardenverliezen door illegaal verspreide bestanden.

Sharman is ook akkoord gegaan met de betaling van een niet bekendgemaakt bedrag aan inkomstenderving door de film- en muziekindustrie, aldus de in Washington gevestigde Recording Industry Association of America, de belangrijkste belangenbehartiger van de Amerikaanse muziekindustrie.

De schikking tussen Sharman en wereldwijde mediabedrijven is ook toegejuicht door de Motion Picture Association of America, die de filmindustrie vertegenwoordigde in procedures tegen Sharman en Kazaa.

Kazaa wil zich in de toekomst gaan richten op de legale verspreiding van muziek en films, waarschijnlijk gekoppeld aan een licentiesysteem met muziek- en filmbedrijven. De verwachting is dat via Kazaa dan betaald zal moeten worden voor het binnenhalen van bestanden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden