Muziek tegen discriminatie

Volgens artikel 1 van de grondwet is iedereen gelijk. De komende maanden rijdt 'De trein van 1 voor allen' door Nederland. Daarin zijn tentoonstellingen te zien, en iedere week debatten over het eerste grondwetsartikel. Deze week het vijfde debat, over de invloed van muziek. Op station Almere.

De bijeenkomst moet al beginnen, maar de trein is leeg. De jongeren komen niet opdagen. Ze hebben duidelijk voor het mooie weer gekozen. En dat terwijl de streetdancer Andy staat popelen om openbare danslessen te geven. Uiteindelijk gaan de medewerkers van stichting Pandora de straat op. Voor het station gegeven ze een mini-dans- en muziekvoorstelling om de rondslenterende jongeren warm te maken voor het debat en de workshop dansen. De act als Rattenvanger van Hamelen heeft niet veel resultaat. Uiteindelijk zijn zes jongeren en een handvol volwassenen geïnteresseerd.

“En nu armen strekken. Een, twee, drie...Moeilijk? Dat is breakdance.” Andy toont enthousiast de danspassen aan het publiek, dat ongedwongen meedoet. Pas nadat iedereen zich ruim een half uur in allerlei bochten heeft gewrongen, mag het debat beginnen. Daarbij is de hamvraag: kun je met muziek racisme bestrijden en vooroordelen wegnemen?

“Het kan helpen om naar andere muziek te luisteren. Je kunt je misschien eerder in anderen verplaatsen. Veel beter dan wanneer je iets leest over andere culturen”, meent Simone Kukenheim (15) uit Zoetermeer.

Haar vriendin Saartje Oldenburg (16) is sceptisch. “Een heleboel mensen van onze leeftijd luisteren niet naar andere muziek. Meedoen aan een workshop doen ze gewoon niet. Die dansen veel liever op hiphop.” Volgens Saartje heeft ieder een eigen smaak en daarom al wordt alles moeilijker. “Natuurlijk is muziek een kwestie van smaak. Zolang de verschillende groepen elkaar respecteren is dat ook niet erg. Maar je moet openstaan voor andere muzieksoorten”, verdedigt Simone haar mening.

Juri Verstappen (16) gelooft niet dat met muziek racisme en discriminatie verleden tijd wordt. “Jongeren zitten in groepjes. Stel dat ik steeds naar hiphop luister en dan opeens zou overstappen op alternatieve muziek. Ik denk dat ik dan meteen uit de groep word gegooid.”

Maar dat hoeft ook helemaal niet, meent Saartje. “Je kunt gewoon een keer in de disco zo'n plaat draaien. Dan vinden mensen het wel leuk en gaan ze zich daar ook voor interesseren.”

De discussie over muziek als wapen in de strijd tegen racisme levert weinig op. Juri: “De uitkomst van het debat was zoiets als: 'Je kunt popmuziek als wapen tegen discriminatie gebruiken, maar we zouden niet weten hoe.' Slap, dus.”

Gedachten bij een Salsaburger

Ik stap Mc Donald's binnen en vreemde muziek komt me tegemoet. Het is Mexicaanse week bij Mc Donald's, dus het zal wel Mexicaanse muziek zijn. Ik bestel een Mexicaanse burger en ik laat mijn ogen over de placemat glijden waarop de Mexicaanse cultuur kort en duidelijk beschreven staat. Dat weet ik dan ook weer. Vluchtig denk ik nog: 'Hé, leuke muziek'

Kan muziek je in aanraking brengen met andere culturen? En: kan muziek de maatschappij veranderen? dat laatste betwijfel ik. Ik denk dat we heel ver kunnen komen door middel van muziek, maar mensen moeten zich er wel voor open stellen.

En dat doen we niet. We zijn bang voor alles wat vreemd is. Dat is niet raar, want iedereen is bang. Ik ben bang, jij bent bang.

Maar toen ik daar zo zat met mijn salsaburger en de vrolijke geluiden van muziek die ik nog nooit gehoord had, wilde ik gaan dansen en heel hard roepen 'ARIBA'.

En ik was niet meer bang.

Saartje Oldenburg (16) is leerlinge van het Pallas College in Zoetermeer. Zij woonde vorige week als schoolkrantredacteur het debat over groepsvorming bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden