Muziek onder stroom

Terza Prattica. Monteverdi zorgde rond 1600 voor de eerste grote muzikale revolutie door dissonante intervallen en chromatiek te introduceren. De tweede grote omwenteling in de muziek is de introductie van de elektronica. Althans, zo interpreteert Gaudeamus de opkomst van de elektronische muziek. Onder de titel 'Terza Prattica, Muziek onder stroom' organiseert deze stichting met de Vereniging van Producenten Elektronische Muziek een festival, gewijd aan elektronische muziek van oudgedienden als Henri Pousseur en Luigi Nono tot nieuwkomers als Kristoffer Zegers. Alle concerten vinden plaats in Felix Meritis en het Stedelijk Museum, beide in Amsterdam. 30/11 tot 3/12. Informatie: 020-6947349.

Concertmuziek

Yundi Li. Deze achttienjarige pianist won onlangs het belangrijke Internationale Chopin Concours te Warschau. Hij was vorig jaar al finalist bij het Utrechtse Liszt Concours, maar won toen niet. De komende weken treedt hij zesmaal in Nederland op. 's Hertogenbosch, Muziekcentrum: 30/11; Amsterdam, Beurs van Berlage: 10/12; Utrecht, Vredenburg: 11/12; Utrecht, Stadhuis: 12/12; Rotterdam, De Doelen: 13/12; Amersfoort, De Flint: 14/12.

Radio Philharmonisch Orkest. Werk van Richard Strauss is te horen in Rotterdam, als het Radio Philharmonisch Orkest onder leiding van Lawrence Renes 'Metamorphosen' en het hoboconcert (solist Bart Schneemann) uitvoert. Van Honegger volgt de derde symfonie. Rotterdam, De Doelen: 2/12. Amsterdam, Concertgebouw: 3/12, 11.00 uur.

Mahler. Er gaat geen week voorbij zonder Mahler. Niet zo vreemd natuurlijk, omdat zijn symfonieën dankbare orkestwerken zijn waarvoor musici en dirigent alles uit de kast moeten halen. De vaste gast-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Gianandrea Noseda, dirigeert de vierde symfonie en voorafgaand daaraan 'Drei Bruchstücke' uit de opera 'Wozzeck' van Alban Berg. Rotterdam, De Doelen: 1/12.

Mariss Jansons, ook vorig seizoen te beluisteren bij het Concertgebouworkest, dirigeert bij dit orkest voor het eerst een symfonie van Mahler, en wel de zevende. Amsterdam, Concertgebouw: 6 en 7/12.

Dhrupad is de oudste levende muziektraditie uit India. Het genre wordt al eeuwenlang in stand gehouden door twintig generaties van de familie Dagar. In november en december is zanger Ustad Sayeeduddin met zijn zonen Nafees en Anees in Nederland voor concerten en masterclasses. Hun vaste begeleider op pakhaawaj Udhav Shankarrao Shinde is mee. Afgelopen week speelden en zongen zij al in het Tropeninstituut. Wie dat heeft gemist kan nog terecht in het Yoga Centrum in Arnhem (1/12), het Cultureel centrum de X in Leiden (2/12) en het Korzo-theater in Den Haag (3/12). Van 7 tot 12/12 geeft de familie een workshop Dhrupad het Alandi Retreat Site in Steijl.

De pianist Andrea Bonatta is te gast in muziekcentrum Vredenburg. Morgen geeft hij een concert met werken van Liszt en Busoni ('een heilige twee-eenheid' noemt hij deze componisten). Zaterdag, zondag, maandag en dinsdag geeft hij masterclasses, waarin hij werken van Liszt, Chopin, Schumann en Brahms behandelt. Daarbij wordt gespeeld op een Steingrüber, een instrument waar Liszt regelmatig op gespeeld heeft. Utrecht, Vredenburg: 1/12, 20.15; Masterclasses: 2/12 tot 5/12, van 9.30 tot 17.30 uur.

Noorderkerk. De Amsterdamse Noorderkerk aan de Noordermarkt heeft regelmatig zeer sfeervolle barokconcerten op het programma. Vaste bespeler is cellist Pieter Wispelwey. Maar vanavond zijn de bariton Maarten Koningsberger en theorbe-speler Fred Jacobs te beluisteren in liederen van zeventiende-eeuwse componisten als Purcell, Lanier, Caccini en Huygens.

Jazz

Jamesz featuring Izaline maakte een paar weken geleden grote indruk in het BIM-huis met buitengewoon ophitsende, stimulerende en pakkende muziek. 'Met Izaline Callister erbij', schreef Trouw, 'kan er helemaal niets meer stuk. Of ze nu zingt in het Papiamento of in het Engels, en of een lied nu tot de wereldmuziek, de jazz of de pop moet worden gerekend, het maakt allemaal niets uit. Izaline is een podiumdier met een uitstraling waar zelfs kille psychopaten van ontdooien. Ze heeft een stem die je beroert en niet meer loslaat.' Samen met het kwartet Blink, waarvan de pianist en drummer grote indruk maakten, maakt Jamesz featuring Izaline deel uit van de Young VIPs on Tour 2000, een initiatief van de Vereniging van jazz- en Improvisatiemuziek Podia en het Muziek en Theater Netwerk. De komende twee weken vervolgen beide groepen hun tournee langs Utrecht (SJU Jazzpodium, 2), Dordrecht (DJS, 3), Sappemeer (Pierement, 10), Rotterdam (Dizzy, 12), Zaandam (Burcht, 15) en Edam (Mahogany Hall, 16).

Oregon, het roemruchte Amerikaanse improvisatiekwartet rond meestergitarist Ralph Towner -dat in zijn muziek put uit folk, jazz, wereldmuziek, klassiek en zelfs New Age- viert haar dertigste verjaardag met een tournee langs de belangrijkste Europese podia. Nederland wordt slechts één keer aangedaan, maandag in de Amsterdamse Melkweg.

Uri Caine, de Amerikaanse pianist die in zijn improvisaties veelvuldig put uit de klassieke muziek, is in ons land nog lang niet zo bekend als hij zou verdienen. Meestal trad hij hier aan als lid van andere bands. Nu treedt hij woensdag in de Tilburgse Concertzaal op met zijn eigen ensemble: vocaliste Barbara Walker, violiste Anegret Siedel, gambaspeler Vittorio Ghielmi, klarinettist Don Byron, bassist Drew Gress en slagwerker Ralph Peterson. Met deze musici brengt hij onder meer de Nederlandse première van zijn 'Bach-Goldberg Variations'. Eerder, op maandag, is hetzelfde programma te horen in Antwerpen (CC Luchtbal).

Pop

K's Choice is aan de Nederlandse tournee vanwege het ingetogen album 'Almost happy' begonnen. In het voorprogramma staat Novastar, de Vlaamse band rond Joost Zwegers. Zaterdag 2/12 Vredenburg in Utrecht, zondag 3/12 in MC Frits Philips in Eindhoven, woensdag 6/12 Oosterpoort in Groningen.

Ilse DeLange verraste twee jaar terug met haar debuutalbum 'World of Hurt'. Onlangs verscheen haar nieuwe plaat 'Livin' on love', die niet alleen country bevat: dat voelde te veel als een 'beperking'. Nu is DeLange weer op tournee: op 1/12 Arsenaaltheater in Vlissingen en 6/12 Theater Amphion in Doetinchem.

Moby begon ooit in de progressieve clubhouse, stortte zich vervolgens op rave-techno en punk, en bereikte vorig jaar het grote publiek met 'Play', een dance-album waarop hij zich laat inspireren door de oude blues. In de zomer stond hij op bijna elk Europees festival, 5/12 Ahoy' in Rotterdam.

Grandaddy is live niet de beweeglijkste band uit het popcircuit, maar maakt veel goed met de prachtige nummers van het album 'The sophtware slump'. 3/12 staat de band uit Modesto, Califonië in het Utrechtse Tivoli.

Soulfly 4/12 in het Tilburgse 013.

Nits spelen 30/11 in De Klinker in Winschoten, 1/12 in De Nieuwe Buitensocieteit in Zwolle.

Bettie Serveert 1/12 Tagrijn in Hilversum, 2/12 Plato in Helmond, met Metal Molly als voorprogramma.

Brainpower 2/12 in de Kade, Zaandam.

Johan 1/12 Tagrijn, Hilversum.

Arlin & Cameron 2/12 Tivoli, Utrecht.

Beef 2/12 Atak in Enschede.

Green Lizard 2/12 Jera in IJsselstein.

Madredeus 4/12 in 013 Tilburg.

Miss Djax 2/12 Plato in Helmond.

Skik 1/12 Para in Breda, 2/12 Hedon in Zwolle.

Dans

Nederlands Dans Theater I presenteert vanavond het tweede programma van dit seizoen. 'Click-pause-Silence' van Jiri Kylian beleeft zijn wereldpremière. Kylian maakte dit ballet -op muziek van J.S. Bach en Dirk Haubrich- voor Elke Schepers, Vaclav Kunes, Patrick Marin en Stefan Zeromski. Verder ouder werk van Kylian ('Stepping Stones' uit 1991) en William Forsythe ('Enemy in the Figure'). T/m 2/12 in Den Haag (Danstheater a/h Spui), 5/12 Schouwburg Tilburg, tournee tot eind januari.

Susanne Linke doet met het Senegalese dansgezelschap Jant-Bi op 4 en 5/12 het Muziektheater in Amsterdam aan. 'Le coq est mort' komt voort uit een workshop in 1998 in Senegal. Het stuk, waarin verschillende danstradities samenkomen, gaat over de staat van de hedendaagse man: over zijn vervreemding van de natuurlijke levensbronnen en de vervreemding van zijn eigen lichamelijkheid. Linke werkte voor 'Le coq est mort' met co-choreograaf Avi Kaiser. Componist Etienne Schwarcz liet zich ter plekke in Senegal inspireren.

Stop-Motion van Pieter de Ruiter gaat vanavond in première in het Haagse theater 'De Regentes'. De Ruiter probeert met dit stuk de vraag 'hoe verhoudt zich de klassieke balletcultuur tot emoties en denkbeelden van onze eigen tijd' te laten beantwoorden door zeven danseressen van verschillende generaties. Uitsluitend in den Haag, t/m 9/12, aanvang 21.00 uur; op 3/12 om 15.00 uur een matinee-voorstelling.

Hans Hof Ensemble presenteert nog t/m 3/12 een selectie van haar danstheatervoorstellingen in Melkweg Theater en Theater Bellevue in Amsterdam. Het gezelschap maakt voorstellingen op de grens van dans, theater en mime. Nog te zien: 'Kiosk' (30), 'In antwoord op uw schrijven' (1 en 2/12) en een 'Surprise Night' (op 3/12). Humor, zelfspot en verzet tegen de waan van de dag.

Jeugd

Groothof. In 'De Dromer' brengt René Groothof met het Filmorkest Max Tax de dood tot leven. Te midden van violen, trompetten, saxofoons en pauken zingt en speelt de Heer Pierlala uit het Scheppingsverhaal van Peter Vos. De familievoorstelling is te zien 1/12 in het Parktheater, Alphen a/d Rijn, 3/12 in De Wegwijzer, St. Joosland, 8 en 9/12 in De Krakeling, Amsterdam.

Dox. 'Turkse God zoekt slank meisje om mee aan zee te liggen.' Jongerentheatergroep DOX speelt een spetterende dansvoorstelling over liefde en liefdesverdriet. In 'Lonesome Cowboy' is iedereen op zoek naar de ware, op muziek die varieert van salsa en rai tot jazz en klassiek. Te zien 30/11 in Plaza Futura, Eindhoven, 2/12 in Theater Cosmic, Amsterdam.

Tikkie Blauwe Ogen is een vrolijke, muzikale voorstelling over broederliefde. Papa Mabon wil flinke kerels van zijn vijf zoons wil maken en daarom werken ze van jongs af aan mee in zijn timmerwerkplaats. Maar op een dag komen de jongens er alleen voor te staan. Te zien, vanaf zeven jaar, 3/12 in Het Witte Theater, IJmuiden, 13/12 in De Meervaart, Amsterdam.

Speelteater Gent. Je kunt hem niet zien, horen, ruiken of aanraken, maar iedereen weet dat hij er is: de tijd. In de voorstelling 'Kiosk' van het Vlaamse Speelteater Gent heeft ieder zijn eigen tijdspanne. Een schildpad heeft honderd jaar te gaan, een muis heeft altijd haast en een vlinder rest maar een dag. Te zien 30/11 in de Schouwburg, Rotterdam, 1/12 in Cultureel Centrum Minnepoort, Leuven.

Oef woef-waf af is een tentoonstelling van illustrator Tom Eyzenbach rond de avonturen van een grote, kortharige hond. De illustrator, bekend van boeken van Imme Dros en Roald Dahl, is met potlood en pen in de huid van een hond gekropen. Te zien t/m 16/12 in de Gemeentebibliotheek, Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden