Muziek heelt wonden

Eva-Maria Westbroek is ambassadrice van Musicians without Borders. Morgen zingt ze mee in een benefietmuziekmarathon van zonsopgang tot zonsondergang. 'Ik wil niet alleen bezig zijn met mijn eigen concerten.'

Muziek maken, en dat zo lang mogelijk. Dat is de gedachte achter de World Wide Music Day op de langste dag van het jaar, 21 juni. De eerste World Wide Music Day vond plaats in 1982 in Parijs. Inmiddels doen er wereldwijd 460 steden mee aan de dag. En morgen staat die dag in het teken van de helende kracht van muziek en zijn er over de hele wereld benefietconcerten voor Musicians without Borders. Deze organisatie probeert met muziek etnische, religieuze en politieke verschillen te overbruggen. Met muziek wonden helen in voormalige, maar ook huidige conflictgebieden.

Sinds dit voorjaar is de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek ambassadrice van Music without Borders. Morgen is de wereldberoemde Westbroek in Amsterdam van de partij in Splendor aan de Uilenburgerstraat waar een sponsormarathon plaatsvindt - er wordt daar muziek gemaakt van zonsopgang tot zonsondergang. Westbroek zal er rond 13.00 uur de 'Wesendonck-Lieder' van Richard Wagner zingen.

"Ik heb Musicians without Borders zelf gebeld", vertelt Westbroek. "Ik wil niet alleen maar bezig zijn met mijn eigen concerten, met mijn eigen opera's. Ik wil ook iets investeren, iets geven. Muziek is zo'n geweldig middel. Het biedt troost, hoop, maar ook oriëntatie. Ik hoorde over de organisatie alweer een tijd geleden toen ik op de ambassade van Amerika lang moest wachten op een visum. Daar raakte ik aan de praat met iemand van het Nederlands Blazersensemble, en die vertelde mij erover. Ik vond het direct geweldig. Het zaadje was geplant, alleen had ik het op dat moment echt veel te druk om er iets mee te doen. Maar dit voorjaar heb ik me aangemeld.

"Ze waren best verrast dat iemand als ik mijn diensten aanbood, maar ook meteen heel enthousiast. Ik heb het nog steeds heel erg druk en mijn schema ligt voor jaren vast. Toch wil ik het doen. Ik kan concerten geven om hen aan naamsbekendheid te helpen, ik kan iets in de vorm van masterclasses doen, we zijn over de invulling aan het nadenken. Maar al praat ik er maar over met andere musici, dat helpt al. Ik kom natuurlijk op mijn reizen en in mijn werk zoveel mensen tegen.

"Ik vul dit ambassadeurschap in met dat wat ik het beste kan: zingen. Je moet mij geen speeches laten houden, daar ben ik heel slecht in, raak steeds de rode draad kwijt. Met muziek heb je taal helemaal niet nodig, sla je heel veel stappen over. Ik heb gezien hoe daarmee in voormalig Joegoslavië fantastische resultaten worden bereikt. Mensen bij elkaar brengen, zonder tussenkomst van geloof of politiek, alleen door de muziek. Iedereen wil uiteindelijke hetzelfde, gelukkig zijn. Door muziek kun je die basisemoties delen."

Musicians without Borders werd in 1999 opgericht door Laura Hassler, een Amerikaanse muzikante die sinds 1977 in Nederland woont. Ze heeft wortels in de vredesbeweging waar haar ouders heel actief in waren. De organisatie is inmiddels actief in Kosovo, Bosnië-Herzegovina, Rwanda, Palestina en de Kaukasus.

"Er zijn nu zoveel mooie projecten", zegt Westbroek. "Op de website van Musicians without Borders staat een geweldige peptalk van Wendy Hassler-Forest over de school voor rockmuziek in Mitrovica, Kosovo. Door de muziek hebben de Servische en Albanese jongeren, aan beide zijden van de verdeelde stad, elkaar gevonden via de muziek. Een langzaam en zorgvuldig proces, maar wel succesvol.

"Het maakt mij niet zoveel uit waar ik heen kan gaan, alles is goed. Ik zou in Bosnië mee kunnen zingen met de verschillende groepen die daar bij elkaar gebracht zijn. Of jongeren lesgeven. Heel concreet is het plan om in mei volgend jaar in Theater Carré het Requiem van Verdi op te voeren. Een initiatief van Boudewijn Jansen van het Toonkunstkoor Amsterdam. Een herinnering aan de uitvoering van datzelfde Requiem in het model-concentratiekamp in Theresienstadt. Music without Borders is mede-organisator van dat concert. Naast mij zingen Tania Kross, Frank van Aken en Jaco Huijpen mee."

'Splendor Musicians Marathon' vindt morgen plaats van 5.20 tot 22.04 uur in Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116 in Amsterdam.

www.splendoramsterdam.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden