Muurschildering gewit/Winkelcentrum in Almelo wilde van kunstwerk af

ALMELO - “Ze hebben het belangrijkste werk van mijn oeuvre kapot gemaakt en het kan ze niets schelen.” De muurschildering 'Twents Volkslied' in het Almelose winkelcentrum is overgewit zonder medeweten van de kunstenares Hanni Stolker.

Volgens algemeen directeur Streefkerk van Vast Ned, eigenaar van het complex, kregen de winkeliers klachten van klanten over de muurschildering. “Het publiek vond het werk geen gezicht en wij erkennen het niet als een kunstwerk.” Maar Hanni Stolker, die onder meer in het Arnhems Gemeentemuseum exposeerde en ook een monumentale muurschildering ('De milieukikker') maakte in een van de gebouwen van het Provinciehuis in Arnhem, vindt dat het bedrijf haar auteursrecht heeft geschonden. Zij spant een civiele procedure aan tegen Vast Ned en ze heeft aangifte bij de politie gedaan.

De muurschildering nam acht muren in beslag en was in totaal 240 vierkante meter groot. Aanvankelijk had Vast Ned op 24 november eéé muur overgewit. Het bedrijf stopte met overschilderen door bemiddeling van de Almelose cultuurwethouder De Ruiter. Afgelopen woensdag stuurde Hanni Stolker met behulp van haar advocaat een brief met eisen naar het bedrijf. Diezelfde dag werd de muurschildering helemaal overgewit.

Algemeen directeur Streefkerk zegt: “Wij laten ons niet onder druk zetten. Wij hebben het tweede couplet naar aanleiding van de brief, die nu bij onze advocaat ligt, overgewit.”

Volgens Stichting Auteursrecht geldt op muurschilderingen het auteursrecht. In principe mag niets met het kunstwerk gedaan worden zonder toestemming van de auteursgerechtigde. Maar Streefkerk zegt dat het werk dan wel een kunstwerk moet zijn. “Vast Ned en de winkeliers erkennen het lied niet als een kunstwerk. Wij willen het winkelcentrum opknappen omdat het publiek daar om vraagt.”

Hanni Stolker heeft het 'Twents Volkslied' in 1992 gemaakt in opdracht van Vaste Waarden Nederland, het huidige Vast Ned. De tekst van het lied stond over acht hoge muren geschreven tegen een licht gekleurde achtergrond. Het lied dat in kinderlijke blokletters was geschreven, werd leesbaar als de bezoeker rondkeek.

Toen ze de opdracht kreeg, heeft Stolker volgens haar zeggen tegen de directeur van Vaste Waarden Nederland gezegd dat het bedrijf volgens het auteursrecht vast zit aan de muurschildering. “Ik zei tegen directeur De Horn dat niets zonder mijn toestemming veranderd mocht worden en hij stemde daar mee in.”

Stolker zegt dat ze veel steun krijgt van kunstenaars. “Ik krijg veel kaartjes en steunbetuigingen, want andere kunstenaars zijn natuurlijk bang dat dit ook met hun werk kan gebeuren. Het is heel erg, het lijkt wel alsof er een kind van je is vernietigd. Ik zou het werk nu ook nooit meer kunnen maken. Het formaat was zo groot, dat kan ik fysiek niet meer aan. Ook kan ik nu niet meer maken wat ik zes jaar geleden gemaakt heb. Je verandert toch. Maar ik ben zo kwaad en verdrietig, ze lopen gewoon over mijn rechten heen.”

Eerder dit jaar werd bekend dat de muurschildering van Sol LeWitt tijdens de renovatie van het Haags Gemeentemuseum zonder medeweten van de kunstenaar is gesneuveld. Stolker voelt zich in dit verband verwant aan de kunstenaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden