Muur in Manila verdoezelt armoede

Aziatisch noodfonds verdubbelt kasgeld vanwege eurocrisis

Een tijdelijke muur die een sloppenwijk aan het zicht onttrekt heeft beroering veroorzaakt in de Filippijnse hoofdstad Manila. Daar zijn vertegenwoordigers van 67 landen bijeen voor een vergadering van de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB).

De instelling heeft als hoofddoel armoedebestrijding; des te pikanter dat de vergaderaars kennelijk geen blik is gegund op de bittere Filippijnse werkelijkheid, vinden critici. Ongeveer een op de drie inwoners van Manila woont in een sloppenwijk.

De omstreden muur staat langs de weg van het vliegveld naar het centrum van Manila. Een regeringswoordvoerder verdedigde het neerzetten ervan. "Elk land doft zich een beetje op als er bezoek komt."

De Filippijnse Communistische Partij bracht de dictatuur (1965-1986) van Ferdinand Marcos in herinnering, toen diens vrouw Imelda bij internationale gebeurtenissen in Manila ook haar toevlucht nam tot zulke bouwsels om armoede uit het zicht van buitenlandse gasten te houden. "Door de waarheid te verbergen, verliezen ze de energie of de intentie om het probleem op te lossen", zei Renato Reyes, chef van de grootste linkse politieke beweging Bayan.

De Aziatische Ontwikkelingsbank heeft 48 lidstaten uit Azië of de Pacific en 19 van buiten de regio, waaronder de Verenigde Staten en ook Nederland. Het hoofdkwartier staat in Manila. De club is vanaf woensdag tot en met morgen bijeen om over het beleid voor de komende vier jaar te praten. Daarvoor wordt 12,4 miljard dollar (9,4 miljard euro) aan leencapaciteit gereserveerd. Tijdens de vorige financieringscyclus, van 2009 tot 2012, was 11,3 miljard dollar (8,6 miljard euro) beschikbaar.

De ADB verstrekt subsidies en leningen aan de armste landen in Azië. Door de razendsnelle economische groei in veel landen stijgt weliswaar ook de levensstandaard, maar nog steeds leven honderden miljoenen Aziaten in armoede.

In de schaduw van de ADB-top was er afgelopen week een bijeenkomst in Manila waar veel grotere bedragen over tafel gingen. De drie economische grootmachten China, Japan en Zuid-Korea spraken met tien kleinere landen in de regio af het regionale noodfonds te verdubbelen tot 240 miljard dollar (ruim 180 miljard euro). Daarmee moeten eventuele klappen die voortvloeien uit de eurocrisis worden opgevangen zonder afhankelijk te worden van het Internationaal Monetair Fonds.

Het noodfonds is in 2010 opgericht door de tien landen van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen (Asean).

China, Japan en Zuid-Korea, die van de bijeenkomst deze week een Asean+3 maakten, kwamen verder overeen dat ze hun investeringen in elkaars obligaties gaan opvoeren om hun financiële markten voor grote schokbewegingen te behoeden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden