Mussenliefde

Op de site van natuurprogramma ’Vroege vogels’ vraagt iemand wie er huismussen wil. Ze heeft jarenlang een gunstige leefomgeving voor mussen geschapen en haar dorp zit vol.

Nu zoekt ze gegadigden die ook mussen willen. Ze krijgt lovende reacties, zelfs van iemand die suggereert dat het de bedoeling is mussen te vangen en verhuizen. Ik zie het voor me: eerst met een vlindernet achter de vogels aanhollen om ze vervolgens in een ander dorp los te laten. Zou zo’n mus zich thuisvoelen op de nieuwe locatie? Ik denk dat die mus geen dag meer te leven heeft, al was het maar van pure stress.

Maar natuurlijk wil de mussenvriendin geen mussen vangen en verhuizen. Ze is met zoveel succes de mussen van dienst geweest, dat een restpopulatie van een stuk of tien vogels nu uit honderden mussen bestaat. Nu wil ze het leefklimaat voor mussen ook bij anderen verbeteren. Kijk, dat is een mooi plan!

De reacties erop zijn allemaal instemmend, sommigen schieten zelfs door in hun sentiment voor de mus, zoals degene met verhuisplannen. Een andere mussenvriendin schrijft over het regelmatige bezoek van een sperwer. „Daar kunnen we helaas niets aan doen.” Zoals eendenfokkers een hekel hebben aan vossen en duivenmelkers aan haviken, hebben mussenvrienden blijkbaar een hekel aan sperwers.

Dierenliefde gaat gauw hand in hand met dierenhaat. Zelf ben ik verzot op de mussen rond ons huis en vind ik het evengoed prachtig als er een sperwer langs scheert. Gelukkig lijkt me de initiatiefneemster niet zo’n naïeve mussenaanbidster. Als ze de mussenstand weet op te krikken hebben de mussen en de mensen, en ook de sperwers er wat aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden