MUSKENS

Er van uit gaande dat je er als minvermogende dader niet gauw een Doedens of Moszkowicz voor krijgt toegewezen, wat zou er eigenlijk staan op het, vanwege de honger, jatten van een brood? Is dat erger dan het pikken van een fiets als de jouwe net gestolen is? Op het politiebureau zeggen ze dan tegen de klager: ja - zucht - u kunt natuurlijk aangifte doen - zucht - maar het heeft alleen zin voor - zucht - de statistiek. Maar bij het eerstvolgende gepikte brood, zo begrijp ik langzamerhand, zal de premier persoonlijk de dader een hand komen afhakken.

Toen hij bij Sonja Barend mooi weer mocht spelen, kwam Kok trots vertellen hoe zijn oude vader thuis elk dubbeltje omdraaide om de tent ordelijk, gezellig en zonder gaten in de sokken te laten draaien, maar toen bisschop Muskens het over armoede had, voelde die rare man zich in z'n kuif gepikt, omdat hij dacht dat hij en niemand anders de enige echte ouderwetse armoede in pacht heeft, waar die rare paap met z'n vingers vanaf moest blijven. Als hij de majesteit laat voorlezen dat het goed gaat met het land, dan zal hij ook wel bedoelen dat ze er in huize Kok tegenwoordig aardig van kunnen rondkomen. Ik had daar geen enkele twijfel over.

Later in de maand wil Kok nog wel eens met die bisschop bijpraten. Bij de VVD ontving Muskens ondertussen de bekende platte Bolkestein-behandeling, je kunt niet zeggen dat die man onderscheid maakt bij het uitdelen van zijn onaangepastheden. Bij D66 kreeg Muskens tenminste nog die blik van Gerrit Jan Wolffensperger, waarmee hij elke oneffenheid in het leven, waar geen referendum tegen helpt, te lijf gaat. Pas bij het CDA was het dikke mik, zal ik maar zeggen: Kamerleden van het CDA zullen in het bisdom Breda stage gaan lopen. Blijkbaar waren ze niet op dat idee gekomen bij het uitdelen van de dolle zomerstages in het bedrijfsleven, waar ze altijd van terugkomen met kiekjes, waarop ze met een raar hoofddeksel staan afgebeeld: weer een hoop geleerd, fractieleider.

De mensen in het land lijken in een rare volksstam te zijn veranderd, die alleen nog per stage, commissariaat of gesprekje bestudeerd kan worden, omdat de Haagse kaasstolp zelfs geen licht doorlaat. En gij geleuft dâ, zeggen ze in het bisdom Breda. Ik waarschuw het CDA maar even.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden