Muskens vertrekt op 1 december uit bisdom Breda

BREDA (ANP) - Bisschop Tiny Muskens neemt op zaterdag 1 december afscheid van het bisdom Breda. Dat gebeurt tijdens een feestelijke eucharistievering in de kathedrale Antoniuskerk.

Dat heeft vicaris-generaal Vincent Schoenmakers aan de pastorale beroepskrachten en de parochiebesturen laten weten, zo meldt het bisdom op zijn website.

Muskens (71) bood paus Benedictus XVI dit voorjaar zijn ontslag aan. Het hoofd van de RK-Kerk heeft aangegeven dat hij dat verzoek zal inwilligen. De dag waarop het ontslag ingaat en Hans van den Hende Muskens opvolgt, is nog niet bekend. Van den Hende werd vorig jaar tot coadjutor (hulpbisschop met recht van opvolging) van het bisdom benoemd.

Monniken

Muskens maakte in maart, nog voor hij de paus zijn ontslag had aangeboden, bekend dat hij op 2 februari intreedt in de Pauluscommuniteit van de benedictijnen in Teteringen bij Breda. Hij wordt daar 'regulier oblaat', wat betekent dat hij deelneemt aan het leven van de monniken en het monnikenkleed zal dragen. Hij heeft ook bepaald dat hij in zijn habijt in het graf van zijn ouders in zijn geboortedorp Elshout (Noord-Brabant) wordt begraven.

Muskens werd in juli 1994 tot bisschop van Breda benoemd. Daarvoor werkte hij onder meer in Indonesië en was hij rector van het Nederlands College in Rome.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden