Musk schiet rijke toeristen de ruimte in voor een rondje maan

Als het aan Elon Musk ligt brengen twee rijke toeristen binnenkort een bezoekje aan de maan. Beeld ANP

Na meer dan veertig jaar mag de maan zich eindelijk weer verheugen op een bezoekje van de mens. Althans, als het aan Elon Musk ligt, oprichter van het Amerikaanse ruimtebedrijf SpaceX. 

Twee anonieme, vermogende personen vroegen het bedrijf hen in een baan om de maan te brengen, zo maakte Musk maandagavond wereldkundig. Naar verluidt moeten de twee daarvoor tientallen miljoenen dollars neertellen, waarvan een stevige aanbetaling al binnen is. De reis staat ergens in 2018 gepland en zal een weekje duren. Dat is al snel; stuwraket Falcon Heavy en persoonsvervoercapsule Dragon 2 moeten hun eerste testvluchten nog maken.

Ondanks de slagen om de arm die zulke testfases meebrengen, schetst SpaceX het in een persbericht allemaal rooskleurig en poëtisch: vanaf dezelfde lanceerbasis als die van de fameuze Apollo-missies schieten de rijke toeristen het firmament in, met ‘de hoop der mensheid onder hun arm’.

Vallen en opstaan

Het is echter zeer de vraag of die stelligheid over een succesvol ruimteritje wel gepast is. Musks bedrijf wordt door vallen en opstaan wijs, met de nadruk op vallen. Iets meer dan een jaar geleden viel de onbemande Falcon-raket – voorganger van de Falcon Heavy – in zee, terwijl die eigenlijk veilig op een platform had moeten landen. Afgelopen september ontplofte nog een raket op het lanceerstation tijdens het tanken. Niemand wist wat er mis was gegaan, en Elon vroeg persoonlijk op Twitter of een van zijn volgers misschien begreep waardoor de explosie tot stand was gekomen. Als omstanders filmpjes hadden gemaakt waaruit iets te leren viel, konden ze die naar hem opsturen.

In dat licht is het gerust dapper te noemen dat de twee avonturiers de reis aandurven. Later dit jaar begint hun training. SpaceX zegt hun traject (achter de maan langs, een stukje verder de ruimte in, en weer naar de aarde) van te voren programmeren. De twee krijgen wel een technische training, mocht er onverhoopt een calamiteit optreden waardoor de automatische piloot niet meer werkt.

En daar is natuurlijk altijd kans op. Om tot de maan te komen is heel wat meer stuwkracht nodig dan voor een missie naar internationaal ruimtestation ISS, waar Musk tot op heden wel­eens met succes een capsule naartoe stuurde. Dat station bevindt zich namelijk in een baan om de aarde. “Daarvoor heb je aan een snelheid van 7 of 8 kilometer per seconde genoeg”, zegt Pieter Visser, hoogleraar astro­dynamica en ruimtemissies aan de TU Delft. “Maar om echt aan het zwaartekrachtsveld van de aarde te ontsnappen, je ervan los te zingen, moet je wel de 11 kilometer per seconde aantikken. Dat is een wezenlijk verschil.”

Geen belangstelling meer voor de maan

Ondertussen is er in de rakettechnologie om naar de maan te komen niet veel veranderd, zegt hij. “Toen het in 1969 gelukt was erop te landen, verloor men al snel de belangstelling.” Het bleek er toch niet zo interessant als gedacht. De aandacht gaat sindsdien vooral naar satellieten. “Daarin hebben we wél veel vooruitgang geboekt. Denk aan gps-systemen en klimaatobservaties.”

Verder is het hopen dat de zon geen uitbarsting van schadelijke straling heeft: het schip is niet meer beschermd door de aardse atmosfeer. “Maar in feite is het reizen naar de maan vaker gelukt, met de Apollo-missies. Er hoeft dus helemaal niet veel mis te gaan.”

Met Nasa op de hielen

Ondertussen dreigt SpaceX ingehaald te worden door Nasa. Die bouwt op dit moment aan zijn eigen capsule Orion, die misschien ook al omstreeks 2019 rond de maan wil vliegen.

En mocht Musk eerder klaar zijn met bouwen, dan heeft Nasa nog altijd het recht zijn eigen bemanning in de Dragon 2 kunnen stoppen, mocht men dat willen. De organisatie die ook al in 1968 een rondje om de maan maakte, heeft immers fors geïnvesteerd in SpaceX. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden