Musk is onverbeterlijk: opnieuw riskeert hij zijn baan door zijn twittergedrag

Elon Musk Beeld AFP
Elon MuskBeeld AFP

De tweets van Elon Musk brengen zijn positie als Tesla-topman voor de tweede keer in korte tijd in gevaar. De Amerikaanse beurstoezichthouder Sec wil dat de rechter Musk bestraft voor het verbreken van afspraken over zijn sociale-mediagebruik.

De aanleiding voor de Sec’s gang naar de rechter is een tweet van een week geleden. Musk twitterde toen dat Tesla dit jaar een half miljoen auto’s zal produceren. Een paar uur later stelde hij dat aantal bij naar 400 duizend auto’s, zoals de fabrikant van elektrische auto’s eerder dit jaar communiceerde. Voor de Sec kwam dit herstel te laat. Musk moet vrezen voor een boete en het verlies van zijn positie als ‘CEO’ van Tesla, wegens het verspreiden van koersgevoelige informatie.

‘Onjuist en misleidend’

Musks twittergedrag is gebonden aan strenge voorwaarden als gevolg van lichtzinnige omgang met sociale media. Vorig jaar tweette hij dat hij ‘overwoog het bedrijf van de beurs te halen’ en dat de financiering voor zo’n stap al rond zou zijn. ‘Onjuist en misleidend’, volgens de Sec. Later kwam Musk terug op zijn voornemen.

Destijds kwam Musk ervan af door akkoord te gaan met een boete van 40 miljoen dollar (omgerekend zo’n 36 miljoen euro) en het instellen van toezicht op zijn tweets. Een commissie, in de praktijk de hoofdjurist van Tesla, moet Musk sindsdien zien in te tomen als hij koersgevoelige informatie dreigt te delen.

De schikking heeft iets weg van afspraken tussen ouder en kind over het gebruik van een mobiele telefoon, maar het gaat om veel geld. Tesla is momenteel een kleine 52 miljard dollar waard. Na Musks tweet over terugtrekking van de beurs steeg het aandeel Tesla 7 procent en werd de handel twee uur stil gelegd. Na bekendmaking van de stap van de Sec daalde de koers van Tesla maandagavond juist met 5 procent.

Afgelopen jaar bouwde Tesla 255 duizend auto’s.

Lees ook:

De ellende lijkt nog lang niet voorbij voor Elon Musk en Tesla

Topman Elon Musk spreekt al van ‘een ondraaglijk jaar’, maar de ellende lijkt nog niet voorbij, voor hem en voor Tesla.

Druk op Elon Musk om terug te treden bij Tesla

De Amerikaanse beurswaakhond SEC eist eind september dat Elon Musk niet langer het beursgenoteerde bedrijf Tesla, van de elektrische auto’s, leidt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden