GoedemorgenKlimaat

Musici gaan groene noten spelen tijdens de klimaatstaking

Beeld Geels, Maartje

Zo’n honderd professionele Nederlandse musici brengen vrijdag tijdens de landelijke klimaatstaking in Den Haag op straat ‘klimaatsongs’ ten gehore. Er zullen orkestrale arrangementen klinken van bekende liedjes als ‘Do it now’ en ‘Who’s gonna stand up’, maar ook een nieuwe protestsong van flamencozangeres Erminia Fernández Córdoba.

“Bij demonstraties hoor je vaak één leus die eindeloos wordt herhaald”, zegt initiatiefnemer, musicus en componist Oene van Geel. “Wij van Musicians for Future maken nu een kunstzinnig, meerlagig gebaar. Met een kwalitatief hoogwaardige podiumpresentatie breng je de boodschap hopelijk beter over.”

Mede-organisator en componist Merlijn Twaalfhoven heeft zich al eerder ingezet voor het klimaat. In 2017 ging in New York zijn ‘Four drifting seasons’ in première, een werk voor twaalf zangstemmen. De muziek verklankt hoe de aarde tussen 1880 en 2017 opwarmde, op basis van klimaatdata van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. Extra warmte vertaalde Twaalfhoven naar hogere tonen met meer spanning.

Vliegende musici zijn niet welkom

De Amerikaanse artiest Stephan Crawford deed met zijn ‘ClimateMusic Project’ iets vergelijkbaars. Hij schreef een compositie, beginnend in 1800 en lopend tot in de verre toekomst. Naarmate het klimaat verslechtert, stijgen toonhoogte en tempo. Het geluid raakt elektronisch steeds meer vervormd. Crawford verwerkte in zijn muziek twee toekomstscenario’s; in het positieve deel worden de Parijse klimaatdoelstellingen gehaald, waarna de muziek vrediger klinkt.

Musici beperken zich overigens niet tot groene noten, soms nemen ze ook krachtige maatregelen. Het symfonieorkest uit de Zweedse stad Helsingborg maakte in maart bekend dat vliegende musici niet langer welkom zijn. Het streven: ’s werelds eerste klimaatneutrale orkestseizoen.

Lees ook:

De Zweden raken in de ban van vliegschaamte en klimaatangst

Vliegen in Zweden begint langzamerhand taboe te raken. Het woord vliegschaamte vat de nieuwe trend samen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden