Musical van 'De nieuwe ijstijd' zou Marten Toonder behagen

De nieuwe ijstijd
Opus One. Gezien op: 22 januari in Het Park in Hoorn. Meer info: www.opusone.nl

Professor Sickbock, de slechterik in de familiemusical 'De nieuwe ijstijd', tekent met magere vingers wiskundige formules op een projectiescherm. Akelig lachend kondigt hij een grote klimaatramp aan: hij zal ijsvlaktes laten smelten en tropische wateren bevriezen. "Ik zal heersen over aarde, lucht en zééé!"

Al is de science fiction in een laboratorium vol gammele machines totaal gedateerd, we laten ons graag meeslepen door dit verhaal van Marten Toonder die honderd jaar geleden werd geboren. Zeker als even later Ollie B. Bommel en zijn jonge vriend Tom Poes voorbij rijden in hun 'oude schicht'. Bommel is ontregeld want het sneeuwt middenin de maand september en een heer van stand gaat niet jodelend op de lange latten staan met zijn struise gestalte, 'als u begrijpt wat ik bedoel'.

Het is alsof Toonder zelf het decor ontworpen heeft, zo trouw blijft Opus One aan zijn beeldtaal. Onderweg in hun stripachtig vormgegeven oude schicht rijden Bommel en Tom Poes langs getekende taferelen op een projectiescherm tegen de achterwand. Ze maken een gemoedelijk praatje met de stripfiguren: Juffrouw Doddel die met de bezorgde warme stem van Karin Bloemen vraagt of ze wel warm aangekleed zijn. Of Kapitein Walrus, met een stevige Amsterdamse tongval van Peter Tuinman.

Roberto de Groot speelt Bommel als een gemoedelijke dikzak van goede komaf. Suzan Seegers doet in de rol van de parmantig bewegende Tom Poes denken aan de persoonlijke assistent van een moderne manager. Als duo zijn ze perfect op elkaar ingespeeld en bewegen ze als in een dansant duet over het toneel. Het acteerwerk mag meer kleur krijgen, vooral als het verhaal in een stroomversnelling raakt. Of Bommel nu uit een vliegtuig valt, op een ijsschots belandt of dwars door de aarde schiet, hij blijft te 'kalm en vastberaden'. Zelfs als de twee bevriezen op een ijsschots, bibberen ze niet en knoopt Bommel zijn jas niet dicht.

In de muziek klinken meer emoties door. De Groot heeft een diepe, warme stem en Seegers zingt soms de sterren van de hemel. Vooral het verdrietige lied dat ze zingen op een verlaten ijsvlakte is ontroerend mooi en krijgt spontaan applaus.

Ook het taalgebruik van Toonder, met zinnen als 'uw toon mishaagt mij', smaakt naar meer. Aan het slot is de gedekte feesttafel van butler Joost prachtig vormgegeven. De tekening loopt naadloos over in een echte tafel en de stripfiguren tafelen gezellig nog even na met de acteurs. Marten Toonder mag tevreden zijn.

Het honderdste geboortejaar van Marten Toonder is een jaar vol Bommel-activiteiten. Bij de Stripdagen, het grootste jaarlijkse festival van beeldverhalen, wordt Marten Toonder op een voetstuk geplaatst. Niet alleen Ollie B. Bommel en Tom Poes, ook minder bekende stripseries als Panda, Kappie en Koning Hollewijn zijn te zien. Er zijn exposities, boekpresentaties, filmvertoningen en ontmoetingen met de drijvende krachten achter de Toonder Studio's gepland. Ook jonge lezers komen hier aan hun trekken. Te zien op 10 en 11 maart in Gorinchem. Verder zijn er Toonder-tentoonstellingen in Het Nederlands Stripmuseum Groningen, vanaf 24 april, en in het Letterkundig Museum Den Haag, vanaf 11 oktober.

De grote verkiezing van de Heer van Stand van Nederland is een uitdaging. Is er ook maar iemand te vinden die zich kan meten met zoveel beschaving, fijnzinnigheid en welsprekendheid, als u begrijpt wat ik bedoel? Sinds hij in 1941 zijn entree maakte, heeft niemand heer Bommel in zijn geruite jasje nog kunnen evenaren. Hoewel het verhaal de ronde doet dat Philip Freriks een poging zal wagen. Slotverkiezing op 2 mei in het DeLaMartheater, Amsterdam.

Meer informatie: www.bommelmusical.nl

Toonder is meer dan Ollie B. Bommel en Tom Poes

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden