Musical over Bommen Berend, de kwelgeest van Groningen

Een scene uit de musical 'Bommen Berend', over Groningen in het Rampjaar 1672. (FOTO LAURENS AAIJ )

groningen – - Mannen met boren en zagen werken luidruchtig aan de decorstukken, tussen de rekken vol kostuums. In de loods van de Groninger Opera en Operette Vereniging (GOOV) wordt onder leiding van regisseur Jack Nieborg de musical ’Bommen Berend’ voorbereid.

Vanaf 2 januari is Bommen Berend acht keer te zien in de Groningse Stadsschouwburg. Muziekvereniging GOOV verbeeldt – met veel special effects - het beleg en het daaropvolgende ontzet van Groningen uit 1672. Erdoorheen vlecht het gezelschap de liefdesgeschiedenis van Sientje, de dienstbode van de burgemeester, en Lieuwert, een vaandrig in het studentenregiment.

De regionale omroep RTV Noord filmde de zoektocht van GOOV naar ’de meest krijgszuchtige en heldhaftige acteur’ die Bommen Berend mag spelen, de bisschop van Münster die Groningen in wilde nemen. Bert Suhlmann (43) uit Hoogezand werd uit veertien auditanten gekozen. In het dagelijks leven beoordeelt Suhlmann bij het Centrum Indicatiestelling Zorg of verstandelijk gehandicapten recht hebben op geld uit de AWBZ.

Bommen Berend spelen is voor de ervaren amateurzanger een geweldig avontuur. „Overal posters in de stad waar ik opsta, dat heb ik nog nooit meegemaakt.”

Voor GOOV is het project een zeker zo groot avontuur. Nooit eerder voerde de opera- en operettevereniging een eigen productie uit, met eigen teksten en eigen muziek. Regisseur Jack Nieborg vond het wel eens tijd worden, zegt pr-vrouw Els van den Berg.

Het is een hachelijke onderneming. Van den Berg: „Je weet nooit zeker of je de held weet te vinden. Maar Bert is echt onze held. Hij zingt fantastisch en hij ligt ontzettend lekker in de groep.”

Een van de decorbouwers heeft het hoofd van Suhlmann uit een affiche gezaagd die op een stuk board is geplakt. Premièregasten kunnen zo straks zelf als Bommen Berend op de foto. Alle spelers en medewerkers hebben een wijsje uit de musical als ringtone op hun mobiel. Er is ook al een videoclip, gezongen vanaf de Martinitoren. Op scholen zijn geschiedenislessen over Groningens ontzet. Zo verkoopt GOOV de voorstelling. En het werkt. Er zijn al vier extra voorstellingen aangekondigd in juni.

Volgens Van den Berg zijn de Groningers nieuwsgierig naar hun historie en voelen ze zich verbonden met de geschiedenis. „Zeker tussen de vijfhonderd en duizend verkochte kaarten kunnen we niet toewijzen aan eigen familie en vrienden.”

Honderd procent historisch betrouwbaar is de voorstelling niet. Suhlmann: „Een poortwachter die in ons stuk voorkomt was in het echt al opgehangen.”

Ook draaft een verschijning uit een heel ander, veel recenter, Gronings verhaaltje op in de schouwburg: het Peerd van Ome Loeks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden