Musharraf is blij met elk buitenlands bezoek

AMSTERDAM - De Pakistaanse president, generaal Pervez Musharraf, mag tevreden zijn. Dit weekeinde heeft hij een media-slag gewonnen van zijn rivaal, de Indiase premier Vajpayee. Ook de komst van de Britse premier, Tony Blair, bood hem gelegenheid om te schitteren.

Zondag, na afloop van zijn toespraak op een regionale top in het Nepalese Kathmandu, bracht Pakistans generaal-president de Indiase premier Vajpayee in verlegenheid door hem de hand te drukken. Dat was eerder een aanranding dan een vriendelijke geste. Onder het oog van de camera's kon Vajpayee moeilijk anders dan de uitgestoken hand beantwoorden.

Musharrafs kunstje was in zekere zin een herhaling van wat hij een halfjaar geleden, tijdens zijn bezoek aan India, ook al flikte. Het bezoek leverde niets concreets op. Maar tot woede van de Indiërs slaagde een joviale Musharraf erin zich te profileren als de redelijkheid zelve, en de zwarte piet voor de beroerde betrekkingen tussen beide landen geheel bij India te leggen.

Musharraf zal ook in zijn nopjes zijn met het bezoek van premier Blair. Blair, die dit weekeinde in India was, probeert de buurlanden te weerhouden van een (derde) oorlog rond Kashmir. Internationale bemiddeling inzake Kashmir is precies waar Pakistan nu al jaren voor pleit.

Sterker: toen Musharraf zich in september aansloot bij de 'internationale coalitie tegen het terrorisme' spiegelde hij critici, die deze politiek opvatten als verraad aan de islamitische zaak, voor dat Afghanistan een koningsoffer was. De VS zouden, als dank voor de Pakistaanse steun in de strijd tegen de Taliban en Osama bin Laden, India bewegen tot meer inschikkelijkheid inzake Kashmir.

India staat op het standpunt dat Kashmir een bilaterale kwestie is. In de ogen van New Delhi is Pakistan tenslotte in 1948 Kashmir binnengevallen. Kashmir had toentertijd een onafhankelijke status, en werd geregeerd door een hindoeïstische maharadja. De maharadja vroeg daarop India om militaire bijstand, en besloot zich aan te sluiten bij India. De oplossing ligt wat India betreft voor de hand: Pakistan moet zich terugtrekken, en Kashmir moet terug naar India.

Maar volgens Pakistan was de in hoofdzaak islamitische bevolking van Kashmir in opstand gekomen tegen de maharadja, en tegen de aansluiting bij India. Pakistan deed dus niets anders dan zijn plicht om de verdrukte moslims te hulp te schieten. Al ruim een halve eeuw dringt Pakistan aan op een referendum, waarin de bevolking van Kashmir zich kan uitspreken over aansluiting bij India danwel Pakistan- zoals voorzien in een VN-resolutie.

Sinds die halve eeuw zijn de standpunten geen millimeter opgeschoven. Pakistan beschuldigt India van grove onderdrukking van de moslimbevolking in Kashmir- een gegeven waar ook internationale mensenrechtenorganisaties op wijzen. India op zijn beurt beschuldigt Pakistan van ondersteuning van terroristen, die aanslagen plegen in het Indiase deel van Kashmir. Ook dat is een aantijging die waarnemers algemeen onderschrijven.

Onder grote internationale druk heeft Musharraf de afgelopen weken enkele tientallen extremisten opgepakt, niet omdat Pakistan gelooft in de Indiase bewijzen dat ze op 13 december de aanslag op het Indiase parlement hebben gepleegd, maar louter om redenen van binnenlandse veiligheid.

Volgens India handelt Pakistan halfhartig, en zijn meer maatregelen nodig. Bij die boodschap heeft premier Blair zich in bedekte termen aangesloten.

Britse diplomaten deden hun best om overspannen verwachtingen van Blairs bezoek -dat al lang geleden gepland was maar door de oorlogsdreiging enorm aan belang heeft gewonnen- de kop in te drukken. Blair had geen vredesplannen op zak, laat staan een blauwdruk voor Kashmir.

Blair heeft voor zijn reis nauw overlegd met de Amerikaanse president Bush. De spanning rond Kashmir komt Washington zeer ongelegen. Pakistan heeft troepen uit de Afghaans-Pakistaanse grensstreek verplaatst richting Indiase grens. Daardoor groeit de kans dat Osama bin Laden en diens medestrijders in Pakistan kunnen onderduiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden