museum

Nunusaku
Het Nederlandse Fotomuseum zet de Molukse zaak centraal met verhalen over de eerste mens van Nunusaku op de Molukken, over Molukse sporen en herinneringen en over jonge Molukkers. Met werk van de internationaal bekende fotograaf Geert van Kesteren en met een interview met Abe Sahetapy, een van de Molukse treinkapers bij Wijster in Drenthe.

t/m 26 juni, Nederlands Fotomuseum, Las Palmas, Wilhelminakade 332 in Rotterdam. Meer informatie: tel. 010-2030405 en www.nederlandsfotomuseum.nl

Pièce de Résistance
Pièce de Résistance is een marktplaats van persoonlijke verzetsverhalen en voorwerpen. Hoe herinneren we ons de Februaristaking in Amsterdam tegen de Duitse bezetter? Welke voorwerpen roepen gedachten op over het verzet op het Tahrirplein in Caïro? Welke verhalen doen de ronde over de vrijheidsstrijd van Nelson Mandela's ANC? En onze eigen Nieuwmarktrellen?

t/m 26 juni in Mediamatic Bank, Vijzelstraat 68 in Amsterdam. Dagelijks open van 13:00 tot 19:00 uur. Meer info: ttp://mediamatic.net

10.000 x Happiness
In de tentoonstelling 10.000 x Happiness! staan gelukssymbolen op Chinees porselein centraal. De Chinese cultuur kent een enorme variatie aan symbolische tekens, elk met een diepere betekenis. De symbolen verwijzen altijd naar iets positiefs en zijn niet alleen op porselein, maar ook op textiel, schilderingen, lakwerk of sieraden terug te vinden. Met honderden voorbeelden.

29 april t/m 30 oktober, Keramiekmuseum Princessehof, Grote Kerkstraat 11 in Leeuwarden. Meer informatie: tel. 058 2 948 958 en www.princessehof.nl

Lichter
De in 1997 opgerichte WaddenKunstKring wil een bijdrage leveren aan de bewustwording van verantwoordelijkheid voor de omgeving, in het bijzonder voor het Waddengebied. Nu met een groepstentoonstelling met schilderijen, fotografie, keramiek en bijzondere objecten van de deelnemende kunstenaars van de Waddenkunstkring. Inspiratiebronnen zijn het buitendijks gebied, de zee, de havens van Harlingen en de waddeneilanden.

t/m 5 juni, Hannemahuis, Voorstraat 56 in Harlingen. Meer informatie: tel. 0517-413658 en www.hannemahuis.nl

Neoclassicisme
Museum de Fundatie gaat mee in de revival van interesse voor het Neoclassicisme en de Biedermeier die de laatste jaren in centraal-Europa is ingezet. Het is voor het eerst dat de collectie Neoclassicistische en Biedermeierkunst van de Prins van Liechtenstein, Hans-Adam II., in Nederland wordt getoond, na presentaties in Wenen, Vaduz, Moskou en Praag. Nog even te zien.

t/m 8 mei, Museum de Fundatie, Blijmarkt 20 in Zwolle. Meer informatie: tel. 0572-388188 en www.museumdefundatie.nl

Hipstamatic
Hipstamatic, de retrofoto's, grofkorrelig en met onderbelichte randen, worden geupload op Facebook, Flickr en Twitter. Niet alleen online, ook in de fotojournalistiek dringen de analoog-ogende foto's door. Kranten als New York Times en NRC Handelsblad drukken Hipstamatics af bij het nieuws. Een kleine voorjaarstentoonstelling over het Hipstamatic-fenomeen. Hipstaprints van bekende fotografen als Vincent Mentzel zijn te zien.

t/m 26 juni, Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341 in Rotterdam. Meer informatie: tel. 010-4400301 en www.kunsthal.nl

Women
Wat is de vrouw? Tentoonstelling over een actueel beeld van de vrouw in onze huidige maatschappij, waar perfectie een vereiste is. Het verwrongen vrouwbeeld dat veel vrouwen ervaren is tastbaar aanwezig in de expositie. De scheidingslijn tussen echt of onecht, jong of oud en sexy of onaantrekkelijk wordt bewust getoond. Soms wordt deze zelfs hevig aangezet om de kijker bewust te maken.

6 mei t/m 5 juni, DEK22, Willem Buytewechstraat 22 in Rotterdam. Meer informatie: www.dek22.com

Scholten & Baijings
In een eigenzinnige, bijna on-Nederlandse ontwerpstijl slaan Stefan Scholten (1972) & Carole Baijings (1973) een brug tussen ontwerper, ambachtsman en fabrikant. Producten als lampen, plaids, sjaals, glaswerk, servies en meubels worden gemaakt in een combinatie van traditioneel ambacht en industriële productietechnieken. De scheidslijn tussen ontwerp- en productieproces wordt opgeheven.

1 mei t/m 28 augustus, SM's Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch, Magistratenlaan 100 in Den Bosch. Meer informatie: tel. 073-6273680 en www.sm-s.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden