museum

Kunst uit Saoedi-Arabië
Het Greenbox Museum staat in de belangstelling omdat het van alle Nederlandse musea veruit de meeste Facebookvrienden heeft. Toch knap voor een piepklein museum dat zich richt op kunst uit Saoedi-Arabië, zoals van kunstenaar en luitenant-kolonel Abdulnasser Gharem.

Greenbox Museum, Korte Leidsedwarsstraat 12, Amsterdam. Van woensdag tot vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.Meer informatie: http://greenboxmuseum.com

MärklinWorld
Märklin is de merknaam van een Duits bedrijf dat sinds 1891 modelspoorbanen maakt voor liefhebbers van miniatuurwerelden. De tentoonstelling 'MärklinWorld' gaat verder dan de doorsnee modelspoorbaan. Er wordt werk getoond van internationale hedendaagse kunstenaars met een fascinatie voor kunstmatig vormgegeven werelden.

t/m 8 januari 2012. Kunsthal KAdE, Smallepad 3, Amersfoort. Meer informatie: www.kunsthalkade.nl

De tijd daarna
Fotograaf Erik Smits maakte portretten van dertig mensen die leven met hiv en aids. Samen met schrijver Erwin Kokkeltoren brengt Smits de geschiedenis van de ziekte in beeld. Na de tentoonstelling volgen een boek, een toneelstuk en een documentaire.

t/m 15 januari 2012. Melkweg Galerie, Marnixstraat 409, Amsterdam. Meer informatie: www.melkweg.nl

Kerst op Hofwijck
De tentoonstelling 'Kerst op Hofwijck' laat kerstboomversieringen uit diverse streken zien, gemaakt in de periode van eind 19de eeuw tot circa 1960. Het museum zelf is ook met versieringen helemaal in kerstsfeer gebracht.

t/m 15 januari 2012. Huygensmuseum Hofwijck, Westeinde 2a, Voorburg. Meer informatie: tel 070-3872311 en www.hofwijck.nl

Go Back to Nature
'Go Back to Nature' is een gezamenlijk programma van Omniversum en Museon. De grootbeeldfilm 'Born to Be Wild' gaat over jonge olifanten en orang oetans. De tentoonstelling 'Plantastic' leert jong en oud over biodiversiteit en klimaatverandering.

t/m 8 januari 2012. Omniversum, President Kenndylaan 5 en Museon, Stadhouderslaan 37, Den Haag. Meer informatie: www.omniversum.nl

Winter Station
Winter is niet altijd een feest op het spoor, maar wel in het Spoorwegmuseum. Dat verandert tijdens de kerstvakantie in het Winter Station. Er zijn honderden kerstbomen, duizenden lampjes, een ijsbaan met een antieke carrousel en je kunt poffertjes en oliebollen eten. Ook is er een kleine tentoonstelling 'winter op het spoor'.

t/m 8 januari 2012. Spoorwegmuseum, Maliebaanstation 16, Utrecht. Meer informatie: www.spoorwegmuseum.nl

Roodkapje op batik
Een batik uit Indonesië waarop het sprookje van Roodkapje is afgebeeld... Zo ver reikte de Nederlandse invloed. Het is een pronkstuk van de tentoonstelling 'Sarongs van Naam. Design in batik 1880-1940'. Het Indonesië-museum laat prachtig gedecoreerde Europese en Euraziatische batiks zien.

t/m 3 juni Museum Nusantara, St.Agathaplein 4, Delft. Meer informatie: tel. 015-2602358 en www.nusantara-delft.nl

Hoofdboek
De fototentoonstelling 'Hoofdboek' zet de hoofddoek in een ander daglicht, door te kiezen voor het perspectief van de draagster. Een vrouw wordt honderd keer geportretteerd met verschillende hoofddoeken. Hoofdboek is onderdeel van een cultureel project.

t/m 24 februari 2012. Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Meer info: www.centraalmuseum.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden