museum

De schoonheid van stilte
'De Schoonheid van stilte - Japanse prenten van Tsukioka Kögyo' stelt het werk van een van de grote Japanse prentkunstenaars van de vorige eeuwwisseling centraal. Tsukioka Kögyo is bekend geworden met zijn afbeeldingen van het typisch Japanse No theater.

17 januari t/m 8 april. Bonnefantenmuseum, Avenue Ceramique 250, Maastricht. Meer informatie: www.bonnenfanten.nl

Mens en natuur
De tentoonstelling 'Figures Fields and Islands' brengt twee werelden bijeen: die van de mens, de 'Figures', en die van de natuur, de 'Fields'. 'Islands' staat voor de individuele kunstenaars die deel uitmaken van dezelfde eilandengroep.

15 januari t/m 12 februari. De Boterhal, Kerkplein 39, Hoorn. Meer informatie: www.boterhal.com

Herfsttij
In 1919 beschreef Johan Huizinga in 'Herfsttij der Middeleeuwen' het succes van kunstenaars die teruggrepen naar het verleden. Dat doen ook de kunstenaars die deelnemen aan 'Herfsttij van het modernisme'. Zo trachten ze grip te krijgen op grote veranderingen, zoals de crisis.

14 januari t/m 18 maart. De Vleeshal, Markt, Middelburg. Informatie: www.vleeshal.nl

Lapis Lazuli
Beeldhouwer Jeroen Spijker exposeert zeven sculpturen en twaalf foto's in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden. Hij liet zich voor deze werken inspireren door de Egyptische beelden uit de museumcollectie.

20 januari t/m 11 maart. Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Meer informatie: www.rmo.nl

Forest Fairytales
De bosrijke omgeving van Apeldoorn vormde de inspiratie voor 'Forest Fairytales', een tentoonstelling met werk van Apeldoornse kunstenaars. 'Forest Fairytales' brengt de toeschouwer naar een andere werkelijkheid; kleurrijk en lichtvoetig, maar ook geladen en grimmig.

t/m 22 januari. CODA Museum, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn. Meer informatie: www.coda-apeldoorn.nl

Topstukken
De expositie 'Topstukken' toont een selectie van bijzondere stukken uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. Daaronder zijn een middeleeuws getijdenboek (circa 14.30) op handformaat en het octrooi voor een ijszeilboot (1600).

t/m 11 maart. De Verdieping van Nederland, Prins Willem Alexanderhof, Den Haag. Meer informatie: www.deverdiepingvannederland.nl

Oswald Wenckebach
Oswald Weckebach (1895-1962) maakte een van de bekendste beelden uit de Nederlandse kunstgeschiedenis: Monsieur Jacques, die bij de ingang van het Kröller-Müller Museum staat. De tentoonstelling 'Scheppingsdrang en schoonheidswaanzin' laat een uitgebreid overzicht zien van zijn werk.

t/m 21 januari. Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, Scheveningen. Meer informatie: www.beeldenaanzee.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden