museum

Art Rotterdam & Object Rotterdam zorgen voor kunstactiviteiten door heel Rotterdam. 70 Internationale galeries presenteren werken van internationale opkomende kunstenaars, terwijl designbeurs Object Rotterdam tegelijkertijd in het tegenoverliggende oude havengebouw Las Palmas plaatsvindt. Plus nog andere locaties in de stad.

10 t/m 13 februari. Diverse locaties in Rotterdam. Informatie: www.artrotterdam.com

Door straatkinderen zelfbewust te portretteren, toont Ton Hendriks ze als individuen met een eigen geschiedenis. „Straatkinderen lijden dubbel”, zegt Hendriks. „Meer nog dan de armoede kwelt ze het gebrek aan aandacht. Het zijn kinderen die geen kinderen kunnen zijn. Aan mij als fotograaf de taak om te tonen dat ze de moeite waard zijn te worden gezien.” Lezing op 6 februari.

6 februari t/m 11 mei, lezing om 15.00 uur. Museum Volkenkunde, Steenstraat 1 Leiden. Informatie: 071- 5168 800 en www.volkenkunde.nl

Nicolaas Verkolje (1673-1746) was de zoon van portretschilder Jan Verkolje en een van de interessantste kunstenaars van zijn tijd. In de tentoonstelling zijn historiestukken, portretten en tientallen tekeningen en prenten te zien, waarvan vele uit buitenlandse collecties. Het museum presenteert het eerste overzicht ooit van het werk van Nicolaas Verkolje met dertig van zijn belangrijkste schilderijen.

t/m 12 juni, Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129-131 in Enschede. Meer informatie: te. 053 - 4358 675 en www.rijksmuseumtwenthe.nl

Iris Tsante studeerde in 2008 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar sieraden, waarin vaak kleurpotloden als materiaal zijn gebruikt, roepen associaties op met optimisme, luchtigheid, eenvoud, vreugde en onschuld. Ook te zien: vessels van Svetlana Milosevic, schaalvormige objecten. Deze zijn opgebouwd uit lagen steen en daarna bewerkt.

t/m 23 maart, Galerie Ra, Nes 120 in Amsterdam. Meer informatie: www.galerie-ra.nl

Deze tentoonstelling toont hedendaagse kunst uit Afrika en de Afrikaanse diaspora gecombineerd met objecten uit de collectie traditionele kunst. Deze oude en nieuwe kunstobjecten vinden hun relatie in de Afrikaanse gebruiken of rituelen waaraan ze gerelateerd zijn.

t/m 30 oktober, Afrika Museum, Postweg 6 in Berg en Dal. Informatie: 024 - 684 7272 en www.afrikamuseum.nl

Othilia Verdurmen heeft zich laten inspireren door de mythe van de vuurvogel. De vogel Phoenix bouwt een nest van citroengras en mirre en steekt dat in brand om te sterven in het vuur en uit de as te herrijzen en opnieuw te worden geboren. Hij is het symbool van zowel de onverwoestbaarheid van het leven als het ongrijpbare van de dood.

t/m 26 juni, Groninger Museum, Museumeiland 1 in Groningen. Meer informatie: www.groningermuseum.nl

Het Mondriaanhuis heeft ruim honderd werken in permanente bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De collectie bestaat uit abstract-geometrisch werk, bijeengebracht in samenwerking met de RCE. Krijn de Koning (1963) heeft carte blanche gekregen in het maken van zijn keuze uit deze collectie en deze keuze in samenhang te tonen met eigen werk.

8 februari t/m 31 mei. Het Mondriaanhuis, Kortegracht 11 in Amersfoort. Meer informatie: www.mondriaanhuis.nl en tel. 033 - 4600 170

’Neoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Vorst van Liechtenstein’ in Zwolle. De veelzijdige en rijke kunstverzameling van het Huis Liechtenstein, die in vier eeuwen is samengebracht, wordt gerekend tot één van de belangrijkste privécollecties ter wereld. Met ruim 150 schilderijen, tekeningen, beelden en kunstnijverheid.

t/m 8 mei, Museum de Fundatie, Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle. Meer informatie: www.museumdefundatie.nl

State of the Arts Zwolle 2011. Een stand van zaken over kunst in Zwolle. Overzicht dat één keer in de drie jaar getoond wordt met architecten, vormgevers, modeontwerpers, beeldend kunstenaars, componisten, filmers, uitvoerend kunstenaars als dansers, muzikanten en culinaire kunst.

6 februari t/m 10 april, Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41 in Zwolle. Meer informatie: tel. 038 - 4214 650 en www.stedelijkmuseumzwolle.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden