museum

Na 1945 migreerden ruim 350.000 mensen van Indo-Europese afkomst vanuit Indonesië naar Nederland. In het meergeneratieproject van de Enschedese stichting Nasi Idjo komen drie generaties Indische Nederlanders in beeld. Ook is er een tentoonstelling met de titel ‘Aanpassen!’ in museum TwentseWelle, met aandacht voor hun veerkracht, identiteit en dromen.

Aanpassen!, tot 18 april, Museum TwentseWelle, Het Rozendaal 11 in Enschede. Meer info: www.twentsewelle.nl

Tijdens het Textiel Festival 2010, dat afgelopen week is begonnen, kun je van oudsher koninklijke stoffen bewonderen in het SieboldHuis, de zogenaamde ikatweefsels. Deze speciale weeftechniek, vroeger veel gebruikt voor kleding van koninklijke families in Indonesië, is gecombineerd met een Japanse verf- en weefstijl, de shibori-techniek.

Textiel Festival, t/m 18 april, SieboldHuis, Rapenburg 19 in Leiden. Entree: 7,50 euro. Meer info: www.sieboldhuis.org

De hele zomer lang stond het werk van de straatartiest Shepard Fairey centraal op de bouwhekken van de Noord/Zuidlijn op het voorplein van het Centraal Station. Nu is de beurt aan jonge ontwerpers op canvas. Afgelopen donderdag is de tijdelijke expositie Edits op het Centraal Station Amsterdam geopend. Jonge ontwerpers en illustratoren laten zich inspireren door Amsterdamse musea, en geven een frisse blik op culturele instellingen.

Het Kröller-Müller Museum organiseert in het kader van de tentoonstelling ’De allermooiste werken op papier’, een lezing over de kwetsbaarheid van kunst op papier – en hoe schade te voorkomen. Daarna volgt een tekenworkshop voor kinderen en ouders.

De allermooiste werken op papier, zondag 28 maart, lezing van 14 tot 14.30 uur, workshop van 14.45 tot 16.15 uur. Aanmelden verplicht. Stichting Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6 in Otterlo. Meer info: www.kmm.nl

Een crematieritueel voor iemand van hoge adel is nog steeds een spectaculaire gebeurtenis op Bali. De Balinezen geloven in reïncarnatie. Pas na het uitvoeren van een crematieritueel kan de ziel terugkeren in een andere gedaante. De nabestaanden zetten een bouwwerk, bale, op, waar het lichaam tot aan de crematie wordt opgebaard. De bale wordt versierd met schilderijen. Twee doeken, die nu in het Museum Volkenkunde zijn te bezichtigen, werden gebruikt voor het crematieritueel van een Balinese vorst in 1916. Van het ritueel zijn foto’s gemaakt, die ook in Leiden zijn te zien.

Tentoonstelling Doeken voor een dode vorst, t/m 17 oktober. Museum Volkenkunde, Steenstraat 1 in Leiden. Meer info: www.volkenkunde.nl

Stap in een multimediale ruimtecapsule en ontdek de ontwikkelingen van de ruimtevaart. Ook zie je in het museum en sterrenwacht Sonnenborgh wat de ruimtevaart voor ons dagelijks leven betekent.

’Spacewalk: ruimtevaart in Nederland’, Sonnenborgh, Zonnenburg 2 in Utrecht. www.sonnenborgh.nl

In Museum Volkenkunde te Leiden loopt de tentoonstelling ’De Indiase Sari’. Bezoekers krijgen een overzicht van oorsprong, betekenis en grote verscheidenheid in stijl van dit elegante kledingstuk. De sari is een kledingstuk met mondiale bekendheid. Trots dragen vrouwen over de hele wereld sari’s als een statement van hun Indiase afkomst. De sari is een lange doek, die door vrouwen wordt omgeslagen als een vorm van lichaamsbedekking. De weefsels, decoraties en drachten weerspiegelen de grote verschillen in klimaat, afkomst en levensstijl binnen de multiculturele Indiase samenleving. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Textile Research Centre in Leiden. Met tientallen prachtige exemplaren toont ’De Indiase Sari’ de rijke geschiedenis.

De Indiase Sari t/m 17 oktober, Museum Volkenkunde, Leiden, www.rmv.nl

Het Nederlands Fotomuseum en Paradox brengen de première van Tokyo Symphony, een belangrijk werk dat Ed van der Elsken tijdens zijn leven niet heeft kunnen verwezenlijken. Voor deze audiovisuele installatie is geput uit 6,5 uur geluidsopnamen, 1600 nooit eerder gepubliceerde kleurendia's en uit korte geluids- tekstnotities. Tokyo Symphony is een persoonlijke impressie in beeld en geluid van het overweldigende Tokio door de beroemde fotograaf.

Tokyo Symphony, in het Nederlands Fotomuseum, Wilhelminakade 332, Rotterdam. Van 10 april t/m 20 juni.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden