museum

Door het experimenteren en combineren van hoog- en diepdruk heeft Brigitte Gmachreich een eigentijdse beeldtaal ontwikkeld. Tegen de tijdgeest in zetten haar etsen aan tot rust en meditatie, vormen zij een baken in deze jachtige wereld. In een wereld met veel beeldinformatie is het kwetsbare en ’lege’ werk van Gmachreich een verademing.

t/m 19 december, Galerie Unita, Rijksstraatweg 109 in Beek-Ubbergen. Meer informatie: www.galerie-unita.com en tel. 024 - 6844049

Wie wil er niet mooi zijn? Museum TwentseWelle toont momenteel de tentoonstelling Beter dan God, over de opkomst van cosmetische chirurgie. Het museum organiseert een discussieavond over het dilemma van maakbare schoonheid. Met de maakster van de documentaire ’Beauty Refugee’ Claudia Lisboa, fotografe Elisabeth van Dorp en journaliste Rianne Marijs (naaktrubriek Anybody in Viva) en plastisch chirurg dr. Xander Bakker.

16 november, 20 uur. TwentseWelle, Het Rozendaal 11 in Enschede. Kaarten reserveren via info@twentsewelle.nl, of bellen met 053 - 4807680.

Verleidelijk fraai en meedogenloos qua observatie. Dat is de kracht van het werk van de Russische beeldende kunstenaar Mikhail Karasik (Leningrad, 1953). Museum Het Valkhof presenteert een overzichtstentoonstelling van zijn uiteenlopende druksels, grafiekbladen, plaatmateriaal, tijdschriften en boeken. Ruim 80 kunstenaarsboeken heeft deze Russische kunstenaargraficus inmiddels op zijn naam staan.

13 november t/m 23 januari 2011, Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Info: tel. 024 - 360 8805 en www.museumhetvalkhof.nl

Een intieme en persoonlijke kijk op de vrouw die met haar collectie de basis heeft gelegd voor een van de eerste musea voor moderne kunst in Nederland. Aanleiding voor de tentoonstelling is het verschijnen van de langverwachte biografie van Helene Kröller-Müller: ’De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939)’ door Eva Rovers. Kröller-Müller verzamelde een aantal getalenteerde mannen om zich heen, die haar moesten helpen om haar levensdoel te verwezenlijken.

19 november t/m 27 februari 2011, Kröller-Müller Museum, Houtkamp 6 in Otterlo. Meer informatie: www.kmm.nl

Veel beroemde voorgangers van de Leidse schilder en graficus Fer Hakkaart, zoals Gauguin en Matisse, waren gegrepen door de kunst uit Oceanië. Hakkaart verwerkte de ingewikkelde houtsnijwerken van Nieuw-Ierland in assemblages die op deze tentoonstelling te zien zijn. Omstreeks 1965 verwerft Hakkaart zijn eerste kunstwerk uit Oceanië: een mannenfiguur van de Asmat.

19 november t/m 1 mei 2011, Museum Volkenkunde, Steenstraat 1 in Leiden. Meer informatie: tel. 071 - 5168 800 en www.volkenkunde.nl,

Marianne (1810-1883) is de veelbesproken dochter van koning Willem I en bezocht als eerste Oranje het Heilige Land. Het thema van deze kleine tentoonstelling is de reis die de prinses met een gevolg van twaalf personen in 1849-1850 maakte naar Egypte, het Heilige Land, Jordanië en Syrië. Op de heenweg schonk zij op Sicilië het leven aan haar buitenechtelijke zoon, wiens vader Johannes van Rossum als haar secretaris de reis meemaakte.

t/m 9 januari, Paleis Het Loo Nationaal Museum, Amersfoortseweg, Apeldoorn. Meer informatie: tel. 055 - 5772 400 of www.paleishetloo.nl

De meeste mensen kennen Royal Delft van het traditionele Delftse aardewerk. Maar er is zoveel meer te zien in dit bedrijf. Op de open dagen is toegang gratis en zijn er rondleidingen, waarbij u het museum bezoekt, met veel achtergrondinformatie en de schilders aan het werk ziet. Ook is het mogelijk zelf een Delfts Blauw product te beschilderen.

13 en 14 november, Royal Delft, Rotterdamseweg 196 in Delft. Informatie: tel. 079 - 36 80 41 en www.royaldelft.nl

Abraham Reiss, een Joodse Amsterdammer, werkte begin 20ste eeuw succesvol in de diamantindustrie. De beurskrach van 1929 beroofde hem van zijn vermogen. Hij vocht zich eruit, maar het nieuwe dat gloorde geluk werd wreed verstoord door de Tweede Wereldoorlog. In ’De ondergang van Abraham Reiss’ heeft Jeroen Krabbé in negen schilderijen de levensstadia geschilderd van zijn grootvader.

t/m 5 december, Museum de Fundatie – Kasteel Het Nijenhuis, ’t Nijenhuis 10 in Heino/Wijhe. Meer informatie: www.museumdefundatie.nl en tel. 0572 - 388188

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden