museum

Henk Visch
Voor het eerst is er een representatieve collectie sculpturen uit het oeuvre van beeldend kunstenaar Henk Visch samengebracht in Nederland. Visch' carrière overspant al vijfendertig jaar. Zijn werk gaat van heel figuratief naar heel abstract, van open naar monolithisch.

28 januari t/m 6 mei. Kunsthal kAdE, Smallepad 3, Amersfoort. Meer informatie: www.kusnthalkade.nl

Boeddhisme Festival
Na ruim tien jaar staan de Boeddha's van Museum Volkenkunde weer in een eigen zaal. Reden voor een feestje! Op zaterdag staat het Japanse Boeddhisme centraal. Het avondprogramma concentreert zich op Boudewijn Büch. Zondag zijn er rondleidingen, lezingen en meditatiemogelijkheden.

28 en 29 januari. Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Meer informatie: www.volkenkunde.nl/ boeddha

Evolutie
'Evolutie' is een tentoonstelling, gebaseerd op Mondriaans opvattingen over evolutie. Volgens Mondriaan zou de mens een steeds hoger beschavingsniveau ontwikkelen. Deze gedachte inspireerde vier hedendaagse kunstenaars tot een Gesamtkunstwerk.

28 januari t/m 13 mei. Mondriaanhuis, Kortegracht 11, Amersfoort. Meer informatie: www.mondriaanhuis.nl

Chuck Close - prints
De Amerikaanse kunstenaar Chuck Close (1940) is wereldberoemd vanwege zijn meer dan levensgrote fotorealistische schilderijen. De Kunsthal toont ruim honderddertig portretten. Op zondagochtend geeft de kunstenaar zelf een lezing over zijn werk.

28 januari t/m 20 mei. Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Meer informatie: www.kunsthal.nl

Van Mierenvelt Fashion
Tijdens de verlenging van de tentoonstelling 'Portretfabriek Van Mierevelt. Ontdek de hand van de meester' zijn zeven modeontwerpen te zien die geïnspireerd zijn op Michiel van Mierevelt. De Gouden Eeuw was de enige periode waarin Nederland toonaangevend was op modegebied.

t/m 4 maart. Museum Het Prinsenhof, Sint Agathaplein 1, Delft. Meer informatie: www.prinsenhof-delft.nl

Werkstük

De Duitse ontwerpster Kertin Schürmann oftewel Werkstück, maakt tassen van vilt. Iedere tas ziet ze als een eigen 'werkstuk', waarin ze bijzondere materialen combineert. Op de strakke leren tassen lijken bloemen van gevilte wol te groeien.

31 januari t/m 11 maart. Tassenmuseum, Herengracht 573, Amsterdam. Meer informatie: ww.tassenmuseum.nl

The Pop-Up Generation
MOTI, Museum of the Image, is de nieuwe naam voor het Graphic Design Museum in Breda. De tentoonstelling 'The Pop-Up Generation, Design Between Dimensions' in MOTI presenteert 23 kunstenaars uit de Pop-Up Generatie. Deze generatie krijgt dagelijks een kakofonie aan informatie te verwerken.

t/m 1 april. MOTI, Boschstraat 22, Breda Meer informatie: www.motimuseum.com

Van alle kanten
De tentoonstelling 'Van alle kanten' laat de visie op kant zien van StiQS, een groep quilters. Quilts zijn doorgestikte dekens. De groep is in de loop der tijd steeds vrijer ten opzichte van het quilten komen te staan. Ook andere materialen dan textiel worden gebruikt.

29 januari t/m 18 maart. Museum de Kantfabriek, Americaanseweg 8, Horst. Meer informatie: www.museumdekantfabriek.nl

Willem Maris
Eenden in een plas, grazende koeien in de wei... Willem Maris (1844 - 1910) was beeldbepalend voor het beeld van het Hollandse landschap van de negentiende eeuw. Hij was de enige schilder van de Haagse School die echt impressionistisch werkte. Dit is de eerste postume solotentoonstelling van zijn werk.

t/m 9 april. Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41. Meer informatie: www.gemeentemuseum.nl

Tom Waterreus
Kunstenaar Tom Waterreus verbindt kunst met religie. Al meer dan veertig jaar maakt hij beelden met een geheel eigen signatuur. Het Stedelijk Museum Zwolle geeft meer aandacht aan hedendaagse kunstenaars die vanuit hun geloof werken, zoals Marc Mulders en Rinke Nijburg.

22 januari t/m 25 maart. Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41. Meer informatie: tel. 038 - 4214650 en www. stedelijkmuseumzwolle.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden