museum

Kerst op Het Loo
Traditiegetrouw hult Paleis Het Loo zich rond kerstmis in kerstkleuren. Met feestelijk gedekte tafels, kerstbomen en groenversieringen geeft het museum een indruk van driehonderd jaar kerstfeest bij de Oranjes. Alle kamers zijn in een andere kerstsfeer ingericht.

t/m 8 januari 2012. Paleis Het Loo, Koninklijk Park 1, Apeldoorn. Meer informatie: tel. 055-5772400 en www.paleishetloo.nl

Hemels Glas
Beeldend kunstenaar Yvonne Strang haalt haar inspiratie uit het melkwegstelsel, de planeten en vooral de dierenriem. Halve transparante witte bollen van glas hangen als planeten in het Glasmuseum. Kenmerken van de sterrenbeelden zijn er met bladgoud op aangebracht.

t/m 8 april 2012. Nationaal Glasmuseum, Lingedijk 28-30, Leerdam. Meer informatie: tel. 0345-614960 en nationaalglasmuseum.nl

Constructed Myths
De dubbeltentoonstelling 'Constructed Myths' laat zien hoe beeldmanipulatie wordt ingezet voor het vertellen van verhalen. Colette Campbell-Jones maakte een serie over de verdwijnende kolenmijnen in Wales. Won Seoung Won liet zich voor haar werk inspireren door de Koreaanse legendes uit haar jeugd.

t/m 5 februari 2012. Noorderlicht, Akerkhof 12, Groningen. Meer informatie: tel. 050-3182227 en www.noorderlicht.com

Jodendom. Een wereld vol verhalen
In samenwerking met het Joods Historisch museum presenteert De Nieuwe Kerk een tentoonstelling over de belangrijkste elementen van het jodendom. Met onder andere een Dode Zee-rol uit de eerste eeuw v.Chr., de oudste complete Torarol en kostbare handschriften.

t/m 15 april 2012. De Nieuwe Kerk, Gravenstraat 17, Amsterdam. Meer informatie: tel. 020-6386909 en www.nieuwekerk.nl

Een geschenk uit de hemel
Tien schilderijen die straks in het nieuwe Rijksmuseum staan, zijn nu voor het eerst in lange tijd weer eens te zien. Ook een aantal spectaculaire beelden worden tentoongesteld. Zo heeft het museum een unieke, levensechte Vlaamse terracotta buste van een treurende Maria verworven.

t/m 5 maart 2012. Rijksmuseum, Jan Luijkenstraat 1, Amsterdam. Meer informatie: www.rijksmuseum.nl

Sterrewachttuin
De sterrenwacht van de Hortus botanicus wordt gerenoveerd. Dit najaar is de tuin rond de sterrewacht beplant. De tuinarchitect vertelt welke keuzes zijn gemaakt om de gerenoveerde sterrewacht een waardige tuin te geven. Aanmelden voor een bezoek is verplicht.

18 december, 14.30 uur. Hortus botanicus, Rapenburg 73, Leiden. Meer informatie en aanmelden: www.hortus.leidenuniv.nl

Terracotta's
De Antwerpse kunsthandelaar Charles van Herck gold als een autoriteit op het gebied van zeventiende en achttiende-eeuwse beeldhouwkunst. Zijn verzameling terracotta's bevat meesters als Artus Quellinus, Hiëronymus Duquesnoy en Michael Rysbrack.

t/m 8 januari 2012. Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250, Maastricht. Meer informatie: www.bonnefanten.nl

Gedekte tafels
In het textielmuseum in Tilburg is een kleine tentoonstelling ingericht, waarin originele damasten tafelkleden - vanaf 1900 - worden gecombineerd met toonaangevende Nederlandse design serviezen uit diezelfde periode. Elke periode kende zo zijn eigen vernieuwende ontwerpen in linnen- en tafelgoed.

t/m 4 november 2012. Audax Textielmuseum Tilburg, Goirkestraat 96, Tilburg. Meer informatie: www.textielmuseum.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden