museum

Open Monumentendag
Meer dan 3500 monumenten zijn door heel Nederland te bezichtigen tijdens de 25ste Open Monumentendag, met als pronkstuk het Koninklijk Paleis in Amsterdam (aanmelden verplicht). Het thema is Nieuw gebruik - Oud gebouw en gaat over herbestemming. Veel bijzondere monumenten krijgen een nieuw leven.

10 en 11 september. Kijk voor een overzicht van de monumenten en activiteiten: www.openmonumentendag.nl

Infinity Mirror Room
In 2010 kocht Museum Boijmans Van Beuningen het werk Infinity Mirror Room - Phalli's Field van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama aan. Een spiegelkamer die de bezoeker helemaal opslokt en deelgenoot maakt van het werk zelf.

Vanaf 10 september permanent te zien in Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark 18-20 in Rotterdam. Meer informatie: tel. 010 - 4419400 en www.boijmans.nl

Pop up!
Grote selectie uit het rijk geschakeerde aanbod van pop up boeken vanaf het begin van de twintigste eeuw tot nu, waaronder enkele zeldzame exemplaren. Ondermeer van de Tjech Vojtêch Kubasta. Zijn levendige en kleurrijke illustraties springen letterlijk van het papier en geven een hele nieuwe draai aan de bekende sprookjes.

t/m 5 november, Veluws Museum Nairac, Langstraat 13 in Barneveld. Meer informatie: www.nairac.nl

Glasdagen
'Déjeuner sur Linge' is de installatie van Josja Caecilia Schepman in het water voor de Glasblazerij in Leerdam. Geïnspireerd door het beroemde schilderij van Manet maakte ze een drijvende picknick van glas. Op de Internationale Glaskunstbeurs vindt u de grootste collectie oude en moderne glasobjecten.

t/m 11 september, Nationaal Glasmuseum, Lingedijk 28 in Leerdam. Meer informatie: tel. 0345 - 614960 en www. nationaalglasmuseum.nl

Masters of Photography
De wereldberoemde foto van het Afghaanse meisje van Steve McCurry is al uitgeroepen tot 'de Mona Lisa van de fotografie'. Maar er zijn veel meer foto's die bekend werden onder de vlag van National Geographic. Een selectie van deze meesterwerken is nu te zien in Leiden.

16 september t/m 4 december, Museum Volkenkunde, Steenstraat 1 in Leiden. Meer informatie: tel. 071 - 5168800 en www.volkenkunde.nl

City One Minutes
Gebouwen, pleinen, auto's, fietsen, mensen, geld, armoede, orde, chaos: een stad is een organisme dat 24 uur per dag leeft en dat elk uur weeranders is. Kunstenaars in steden verspreid over de hele wereld, laten zien hoe zij het leven ervaren in de stad waar zij verblijven.

11 september t/m 1 oktober,Het Filiaal, Akerkhof 10, tegenover Der Aa-kerk in Groningen. Meer informatie: www.noorderlicht.com

Dali ontmoet Vermeer
Het Mauritshuis krijgt moderne meesters te gast. Schilderijen van kunstenaars als Salvador Dalí, Claude Monet en Francis Bacon zijn dan te bezichtigen samen met een oud werk van het Mauritshuis. Ontdek hoe verschillende schilders met dezelfde artistieke vraagstukken zijn omgegaan.

15 september t/m 11 december, Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Informatie: www.mauritshuis.nl

Verzameling Van Herck
Meer dan vijftig terracottabeelden zijn te zien in de tentoonstelling 'De verzameling Van Herck - Terracotta's uit de 17de en 18de eeuw'. De beelden waren onderdeel van de indrukwekkende verzameling van de Antwerpse kunstkenner, -handelaar en -verzamelaar Charles Van Herck (1884 - 1955). Voor het eerst is zo'n grote selectie ervan te bezichtigen.

t/m 9 oktober, Bonnefantenmuseum, Avenue Ceramique 250 in Maastricht. Meer informatie: www.bonnefanten.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden