museum

Kunsthal Rotterdam presenteert een portretserie van hoogbejaarde Indonesische vrouwen van fotograaf Jan Banning. De vrouwen zijn afkomstig uit Java, Sumatra en de Zuid-Molukken. Uit hun ogen spreekt hun verleden; de verdrongen geschiedenis van de ’troostmeisjes’.

24 april t/m 29 augustus, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam. Informatie: www.kunsthal.nl en 010 -4400301.

Tientallen reproducties van verkiezingsaffiches vanaf 1918 uit Nederland en Duitsland zijn te zien in het Museum voor Communicatie in Den Haag. De expositie ’De kiezer verleid’ toont hoe partijen zich in beide landen afzetten tegen hun concurrenten en welke rol het portret door de jaren heen speelt. Ook is er een verkiezingsafficheverkiezing.

27 april tot eind van het jaar, Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag. Informatie: www.muscom.nl en 070 - 330 75 00.

Het Amsterdams Historisch Museum opent ’Het raambordeel van de 21ste eeuw’ op de Wallen, in de Stoofsteeg 6. Ontwerpbureau Concrete biedt een verrassend ontwerp; de geprojecteerde prikkelende beelden en de ronde vormen van het interieur nemen je mee naar een raambordeel van de toekomst. In het museum is ook The Hoerengracht van Edward Kienholz (1927–1994) en Nancy Reddin Kienholz (1943) te zien, een kunstwerk van meer dan veertien meter lang.

27 april t/m 29 augustus, Amsterdams Historisch Museum, Nieuwezijds Voorburgwal 357 Amsterdam. Informatie: 020 -5231822 en www.ahm.nl

Stijlbijbel ’Wallpaper’ kroonde hen tot artiesten van het jaar 2007, ’Time Magazine’ nam hen op in de ’top-100’ van de meest invloedrijke ontwerpers. Het Vlaamse Kasteel van Gaasbeek stapte naar Studio Job in Antwerpen en het resultaat is de fascinerende voorjaarstentoonstelling ’Alter Ego’.

25 april t/m 30 mei. Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40, Gaasbeek. Informatie: www.kasteelvangaasbeek.be

Nog even is het schilderij De dans (1909-1910) van Henri Matisse te zien. Het schilderij is opgenomen in de tentoonstelling ’Matisse tot Malevich. Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage’. ’De dans’ is nooit eerder in Nederland tentoongesteld. Het schilderij is een van de iconen uit de kunstgeschiedenis, afkomstig uit de collectie van Staatsmuseum de Hermitage in St. Petersburg. Het werk wordt zelden uitgeleend.

Tot 10 mei, de Hermitage, Nieuwe Herengracht 14, Amsterdam. Informatie: www.hermitage.nl en 020 - 5307488.

Als iets de foto’s van Marco van Duyvendijk kenmerkt, is het wel het uitbundige kleurgebruik. Oost-Europa grijs en grauw? De woeste steppen van Mongolië kaal en kleurloos? Niet door de lens van Van Duyvendijk, nu te zien in het Fotomuseum Den Haag.

24 april t/m 22 augustus, Marco van Duyvendijk: Eastward Bound, Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43 Den Haag. Informatie: www.fotomuseumdenhaag.nl en 070 - 3381144.

Michiel Knaven houdt zich zowel met beeld als met geluid bezig. Na een studie viool aan het conservatorium vervolgde hij zijn opleiding aan de AKI in Enschede met onder meer fotografie. Zo ontstonden foto’s en fotoboeken, gecombineerd met geluid en tentoonstellingen met koptelefoons. Als computer en net-art kunstenaar ontving hij in 2001 de tweede prijs ’Art on the Net’ in Tokio.

25 april t/m 20 juni, Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41, Zwolle. Informatie: www.stedelijkmuseumzwolle.nl en 038-4214650.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden