museum

Familie
De tentoonstelling 'Familie - banden en verbanden in Rotterdam' is het resultaat van een groot onderzoek naar familiebanden, opgroeien en ouder worden in Rotterdam. Naast aandacht voor de gezellige kant van familie, zoals familierecepten, is er ook ruimte voor de geheimen die zich in het DNA verbergen.

t/m 9 september. Museum Rotterdam, Korte Hoogstraat 31. Meer informatie: www.museumrotterdam.nl

Enge dingen
Wie kijkt er graag naar afbeeldingen van huidziekten en misgeboorten? Schrijver Adriaan van Dis bedacht de tentoonstelling 'Enge dingen. Het aangetaste lichaam'. Beeldmateriaal uit medische boeken wordt gecombineerd met driedimensionale wasmodellen.

t/m 19 februari. Museum Meermanno, Prinsessegracht 30, Den Haag. meer informatie: tel. 070-2462700 en www.meermanno.nl

Sluijters
Vanwege succes verlengd: de overzichtstentoonstelling met de beste schilderijen van Jan Sluijters. Zijn vroege academische werk is klassiek en 'braaf', zijn latere werk zindert van de vernieuwing. De meester van het kleurgebruik laat bijvoorbeeld op 'Bal Tabarin' zien hoe het elektrische licht een feest van een uitbundige sfeer voorziet.

t/m 5 februari. Singer Laren, Oude Drift 1, Laren. Meer informatie: tel. 035-5393956 en www.singerlaren.nl

Blik op Breda
Bekende en onbekende plekken in Breda zijn vastgelegd door kunstenaars uit de 17de t/m de 20ste eeuw. De tentoonstelling 'Blik op Breda' biedt speciale aandacht aan twee Bredase autodidactische kunstenaars. Leonard Huijskens, behanger, schilderde zijn directe omgeving. Jac Beckers, glazenwasser, maakt landschappen en stadsgezichten.

t/m 15 januari. Breda's Museum, Parade Chassèpark 12-14. Informatie: tel. 076-5299300 en www.breda-museum.org

Topstukken
Bijna alle topstukken uit de vaste collectie van Museum de Fundatie zijn te zien in het Nijenhuis bij Heino. De molen 'Le blute-fin' van Vincent van Gogh bijvoorbeeld, maar ook werk van Mondriaan, Picabia, Strozzi, Severini en Israëls. De Fundatie in Zwolle sluit tijdelijk zijn deuren voor een verbouwing.

Museum de Fundatie-Kasteel het Nijenhuis, 't Nijenhuis 10, Heino/ Wijhe. Meer informatie: tel. 0572-388188 en www.museumdefundatie.nl

Weven en leven
De monumentale tapijten die weefster Helga Paetzold (1933 - 1990) vervaardigde zijn aangrijpend en intens. Zij perfectioneerde haar weeftechniek haar hele leven lang, totdat ze in staat was om haar gedachten door middel van haar weefwerk tot uiting te brengen. Museum Het Domein stelt haar wandkleden tentoon.

t/m 26 februari. Museum Het Domein, Kapittelstraat 6, Sittard. Meer informatie: tel. 046-4513460 en www.hetdomein.nl

Gare du Nord
Decennialang had Parijs een grote aantrekkingskracht op schrijvers en kunstenaars. Ook Nederlandse fotografen als Henri Berssenbrugge, Emmy Andriesse, Ed van der Elsken en Johan van der Keuken legden de Franse hoofdstad vast op foto's, die nu tentoongesteld worden.

t/m 15 januari 2012. Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43. Meer informatie: tel. 070-3381144 en www.fotomuseumdenhaag.nl

Windflower
In de moderne wereld vol individualisme en materieel gewin is natuur een kwetsbaar gegeven. Internationale kunstenaars uit verschillende westerse en niet-westerse culturen geven hun visie op de natuur en duurzaamheid.

t/m 15 januari 2012, Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo. Meer informatie: tel. 0318-591241 en www.kmm.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden