museum

Fotografiestudenten van de Gerrit Rietveld Academie zijn uitgedaagd om werk te maken met de titel 'Teenage Magazines'. Het resultaat is een magazine met werk dat zowel provocatief als poëtisch en intiem is. Dit magazine wordt op uitvergrote pagina's getoond aan de wanden van Foam.

Teenage Magazine

Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, Keizersgracht 609 in Amsterdam. Meer informatie: tel. 020 - 5516 500 en www.foam.nl

Anton Pieck

Tentoonstelling van niet eerder geëxposeerd werk van Anton Pieck. Midden jaren dertig van de vorige eeuw klopte de Haarlemse gynaecoloog Dr. Adolf Melchior (1898-1962) aan bij Anton Pieck. Hij wilde zijn tekenvaardigheid vergroten. Er ontstond een vriendschap en 245 originele werken kwamen in bezit van de familie Melchior.

t/m 31 augustus, Anton Pieck Museum, Achterstraat 46 - 48 in Hattem. Meer informatie: tel. 038 - 4442 192 en www.antonpieckmuseum.nl

Jan Steen

Jan Steen (1625-1679) staat bekend om zijn komische voorstellingen van verlopen huishoudens, kwakzalvers en minzieke meisjes. Maar zijn oeuvre bevat ook serieuzere onderwerpen. Steen is een rasverteller met een grote voorliefde voor het leven van alledag én een uitstekend schilder met een bijzondere techniek.

t/m 13 juni, Mauritshuis, Korte Vijverberg 8 in Den Haag. Meer informatie: tel. 070 -3023 456 en www.mauritshuis.nl

De stoel van Rietveld

De Rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld is uitgegroeid tot een icoon. Maar vroeger was de stoel gewoon een gebruiksvoorwerp. Grafisch ontwerper en filmmaker Lex Reitsma en Rietveldspecialist Marijke Kuper maakten een boek met film over het verhaal achter de stoel. Nu de filmpremière.

10 maart, 16.30 uur. Stedelijk Museum in Amsterdam, Paulus Potterstraat 13. Meer informatie: tel. 020 - 5732911 en www.stedelijk.nl

Auto emotion

Fotografe en beeldend kunstenares Jasmijn Tolk wordt geboeid door industrieel materiaal, grafische middelen, het catalogiseren met cijfers, en het licht- en schaduwspel. De foto's vertellen het verhaal van de innerlijke mens.

t/m 26 maart, Atelier Open, Keizersgracht 429, Amsterdam. Meer informatie: tel. 06 - 54755 454 en www.atelieropen.nl

De Maar en Teunissen

Marrigje de Maar en Bert Teunissen reizen beiden naar uithoeken van de wereld om bij mensen thuis te fotograferen. Ze laten zien hoe deze mensen van hun huis een plek maken waar ze zich thuis voelen, hoe eenvoudig en spaarzaam dat soms is ingericht. Natuurlijk licht bepaalt de inrichting en de sfeer van het interieur.

t/m 5 juni, Huis Marseille museum voor fotografie, Keizersgracht 401 in Amsterdam. Informatie: tel. 020 - 5318989 en www.huismarseille.nl

Niki De Saint Phalle

SCHUNCK* presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling van het werk van Niki de Saint Phalle in Nederland. In de tentoonstelling wordt zichtbaar gemaakt hoe naast artistieke en culturele ook existentialistische, politieke, morele en feministische vraagstukken een rol spelen in haar werk.

t/m 19 juni, SCHUNCK* , Glaspaleis Bongerd 18 in Heerlen. Meer informatie: tel. 045 -5772 200 en www.schunk.nl

Colour of spring

Schilderijen van ontluikende bloemen in acrylverf en siliconenpasta op bedrukte stof. Van Arendonk gebruikt al twintig jaar bedrukte stoffen als ondergrond voor zijn schilderijen. Hij selecteert dit industriële materiaal op afbeelding, kleur, ritme en patroon van het dessin.

t/m 15 mei, Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41 in Den Bosch. Meer informatie: tel. 073 - 6877 800 en www.noordbrabantsmuseum.nl

Het leger van Napoleon

Tienduizenden Nederlandse soldaten vochten voor Napoleon in een oorlog die duurde van 1792 tot 1815. Niet alleen in Nederland, maar ook in België, Spanje, Duitsland, Polen en Rusland. Op de binnenplaats van het museum heeft een groepje Napoleontische soldaten hun kampement ingericht.

12 en 13 maart, Legermuseum, Korte Geer 1 in Delft. Meer informatie:www.legermuseum.nl

Koloniale macht

In het museum Bronbeek hangen veel portretten en uniformen van belangrijke generaals uit het koloniale leger. Ook zijn er Indische vorsten te zien, zoals een prins uit Java. Rondleiding onder begeleiding van een jeugdgids en daarna jezelf verkleden als machtig persoon. Reserveren noodzakelijk.

9 maart 13.30 tot 15.00 uur, Museum Bronbeek, Velperweg 147 in Arnhem, tel. 026 - 3763 555.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden