museum

Eerste deel van een tweeluik over Congo. Magnum-fotograaf Carl De Keyzer en architectuurhistoricus Johan Lagae selecteerden onconventionele foto’s uit de periode van de Onafhankelijke Congostaat (1885-1908), toen de Afrikaanse bevolking zwaar te lijden had onder de heerschappij van de Belgische vorst Leopold II.

t/m 8 augustus, Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12, Groningen. Meer informatie: www.noorderlicht.nl

Al eeuwenlang proberen kunstenaars beweging in schilderijen te suggereren. De Duitse kunstenaar David Schnell weet de illusie van vaart en diepte in duizelingwekkende combinaties van organische en kunstmatige elementen in zijn werk vast te leggen.

t/m 3 oktober, Stadhouderslaan 4, GEM, Museum voor actuele kunst in Den Haag. Meer informatie: www.gem-online.nl

In de St. Christoffelkathedraal in Roermond is een tentoonstelling te zien van de Maastrichtse beeldsnijder Jean Notten. Onder de titel ’In de schaduw Gods’ staan vijfentwintig sculpturen in hout en brons opgesteld, naar verhalen uit de Bijbel.

t/m 31 augustus, St. Christoffelkathedraal, Abdijhof 2 in Roermond

Een rondleiding over het voormalig SS-terrein in Vught. In de authentieke gebouwen, waar de SS-bewakers waren gehuisvest, zit nu de Koninklijke Landmacht. Dit deel is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Met een route langs de voormalige Kommandantur, de paardenstallen en de rietgedekte villa van de kampcommandant.

11 juli, 13.00 – 15.00 uur. Elke zondag in juli en augustus. Geniemuseum, Lunettenlaan 201 in Vught. Reserveren via tel. 073 6566764 en www.nmkv.nl. Meer informatie: www.geniemuseum.nl

Twan van de Vorstenbosch is en wordt nog steeds enorm geïnspireerd door Afrika en andere culturen. Dit resulteert in de tentoonstelling ’Onbegrensd Verlangen’. Tijdens zijn reizen snuift hij de kleur, geur en cultuur op wat hij tot uiting laat komen in zijn schilderijen vol van gevoel en emotie.

t/m 15 augustus, Galerie Wit Licht, Grotestraat 48 in Nijmegen.

Deze zomer staat in het teken van Zuid-Afrika. En dan niet alleen vanwege het WK voetbal. Museum Volkenkunde besteedt aandacht aan het andere Zuid-Afrika. In de tentoonstelling ’Ons hou van Suid-Afrika’ wordt het land met drie presentaties van verschillende kanten belicht.

t/m 22 augustus, Museum Volkenkunde, Steenstraat 1 in Leiden. Meer informatie: www.volkenkunde.nl

Twaalf manshoge panelen met foto’s en begeleidende tekst over de levens van acht militairen die sinds 1940 betrokken waren bij oorlogssituaties. Hun sterk uiteenlopende persoonlijke ervaringen illustreren de gemeenschappelijke gebeurtenissen. Aandacht voor de strijd van Nederlandse militairen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië, Korea, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea en tijdens verschillende vredesoperaties.

t/m 29 oktober, Veteranen: ingezet in dienst van de vrede, te zien in Museum Bronbeek, Velperweg 147 in Arnhem. Meer info: www.bronbeek.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden