museum

Dwarsdesign
Kunstenaar Ai Weiwei werd onverwacht opgepakt door de Chinese regering. Zijn installatie is te zien in Rotterdam. Op de tentoonstelling Dwarsdesign is werk te zien van acht vooraanstaande Nederlandse en Chinese kunstenaars: van mode tot boek, van maquette tot kunstproject.

t/m 20 november, Nai, Museumpark 25, Rotterdam. Meer informatie: tel. 010 4401200 en www.nai.nl

Kawaii Kimono
Tijdens de tentoonstelling 'Kawaii Kimono' staat het bekendste kledingstuk van Japan, de kimono en specifiek de kinderkimono, centraal. Met aandacht voor de geschiedenis van de kimono, de betekenis van de afbeeldingen en de draagstijl. Gratis rondleiding.

2 juli, 11.00 uur. Sieboldhuis, Rapenburg 19 in Leiden. Meer informatie: tel. 071-5125539 en www.sieboldhuis.org

Meisje met brede hoed
Het Rijksmuseum presenteert voor het eerst het 17de eeuwse topstuk 'Meisje met brede

hoed' (1645-50) van Caesar van Everdingen. Het schilderij werd een jaar geleden verworven, was tot dan toe volstrekt onbekend tot het op de veiling in Londen kwam, en is nu gerestaureerd.

Rijksmuseum, Jan Luijkenstraat 1 in Amsterdam. Meer informatie: www.rijksmuseum.nl

Showroom Girls
Fotograaf Willem Popelier vond op een openbare computer bij toeval 91 foto's en 2 filmpjes gemaakt door twee meisjes. Dit was het begin van een langdurig project waarin Popelier de rol van de fotografie op het internet en Social Media onderzoekt. Het resultaat is de tentoonstelling 'Showroom Girls'.

t/m 31 augustus, Foam, Keizersgracht 609 in Amsterdam. Meer informatie: tel. 020 5516500 en www.foam.org

Zomerse Zondag
Tijdens de Zomerse Zondagen kun je in de tuin van het Haags Gemeentemuseum picknicken. Volwassenen krijgen daarnaast een rondleiding en mogen keramiek beschilderen, voor kinderen is er een kindertour en de wedstrijd 'Win met Mondriaan'. Of bezoek de Wonderkamers.

3 juli, vanaf 13.30 uur. Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41 in Den Haag. Meer informatie: www.gem-online.nl

Verzameling Van Herck
Meer dan 50 terracottabeelden zijn te zien in de tentoonstelling 'De verzameling Van Herck - Terracotta's uit de 17de en 18de eeuw. De beelden waren onderdeel van de indrukwekkende verzameling van de Antwerpse kunstkenner en verzamelaar Charles Van Herck (1884-1955).

t/m 9 oktober, Bonnefantenmuseum, Avenue Ceramique 250 in Maastricht. Meer informatie: www.bonnefanten.nl

In sloot en plas
Veel mensen herinneren zich de schoolplaat 'In sloot en plas', gemaakt door M.A. Koekkoek. Naast bekende schoolplaten en boekillustraties heeft M.A. Koekkoek wetenschappelijke opdrachten uitgevoerd. Een tentoonstelling over zijn leven en werk.

21 maart t/m 8 januari 2012, Nationaal Onderwijsmuseum, Nieuwemarkt 1a in Rotterdam. Meer informatie: tel. 010-2170379 en www.onderwijsmuseum.nl

Rasah Rindu
Zestig jaar geleden arriveerden circa 12.500 Molukkers in Nederland. De komende maanden staat in Het Domein in Sittard de geschiedenis en cultuur van deze bevolkingsgroep centraal met als rode draad 'ontheemd zijn' (Rasah Rindu).

t/m 30 oktober, Museum het Domein, Kapittelstraat 6 in Sittard. Meer info: tel. 046-4513460 en www.hetdomein.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden