museum

Story of a lifetime
Staalkaart van het oeuvre van fotografen die een stempel hebben gedrukt op de modefotografie, en daarmee op de ontwikkeling van fotografie in het algemeen. Met werk van o.a. Lillian Bassman, F.C. Gundlach, Frank Horvat, William Klein, Sarah Moon.

t/m 28 augustus, Akerkhof 12 in Groningen. Meer informatie: tel. 050 - 3182 227 en www.noorderlicht.com

Macht der Begeerte
In het werk van Aad de Haas zijn verschillende soorten vrouwfiguren te onderscheiden. Bijzondere categorieën vormen bijbelse vrouwen zoals Susanna en Batseba, en prostituées zoals Maria Magdalena en de courtisanes in verschillende bordeelscènes.

t/m 2 september, SCHUNCK* , Glaspaleis Bongerd 18 in Heerlen. Informatie: tel. 045 - 5772 200 en www.schunk.nl

Gadgets & Games
In een nostalgische familietentoonstelling onderzoekt Teylers Museum de technische snufjes van gisteren. Zo gretig als we die nieuwigheden omarmden, zo meewarig kijken we er een paar jaren later op terug.

t/m 11 september, Teylers Museum, Spaarne 16 in Haarlem. Meer informatie: tel. 023 - 5160 960 en www.teylersmuseum.nl

Marianne Breslauer
De Berlijnse Marianne Breslauer (1909-2001) was in de jaren twintig en dertig een van de belangrijkste avant-gardistische fotografen van Duitsland. In haar kleine oeuvre, sterk beïnvloed door het 'Neue Sehen', legde zij het moderne stadsleven op onbewaakte momenten vast.

t/m 13 november, Joods Historisch Museum (JHM), Nieuwe Amstelstraat 1 in Amsterdam. Meer informatie: tel. 020 - 5310 310 en www.jhm.nl

Verwondering
Voor de Nijmeegse Zomerexpositie gingen kunstenaars aan de slag met het thema 'Verwondering'. Ontdek de interpretaties, schilderijen, grafieken en collages van Sven Hoekstra, Alexander Bobkin, Janos Bittenbinder, Gerrie Dobbelaer, Henk Hage en Zhou Jun, Harrie Gerritz en Loes van Schaaijk.

17 juli t/m 21 augustus, Stevenskerk, Grote Markt in Nijmegen. Meer informatie: www.intermedi-art.nl

Een weg van sterren
Geen pelgrimage in Europa weet momenteel zo'n gemêleerd gezelschap in beweging te zetten als de route naar Santiago de Compostela. Een tentoonstelling over de historische achtergrond van deze lange tocht, beroemde pelgrims zoals Birgitta van Zweden en de moderne pelgrim.

t/m 9 oktober, Museum voor Religieuze Kunst, Vorstenburg 1 in Uden. Info: tel. 0413 - 263 431 en www.museumvoorreligieuzekunst.nl

Twee disciplines, een familie
Het Stedelijk Museum Vianen toont schilderijen van Aleid Abels-de Jong en beelden van Taeke Friso de Jong. Beide kunstenaars zijn geboren en getogen in 't Groene Hart. Deze omgeving bleek een belangrijke bron van inspiratie voor hun uiteenlopende creaties.

t/m 23 oktober, Stedelijk Museum Vianen, Voorstraat 97 in Vianen. Informatie: tel. 0347 - 371 648 en www.stedelijkmuseumvianen.nl

Rood
Nog even te zien: Rood. In bijna alle culturen is rood een van de belangrijkste kleuren en heeft het vele betekenissen. Bezoekers zien Armando en Constant naast maskers uit Oceanië, een beeld van Lenin naast een Chinees bruidsgewaad. Ruim driehonderd objecten.

t/m 31 juli, Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2 in Amsterdam. Meer informatie: tel. 020 - 5688 200 en www.tropenmuseum.nl

Scholten & Baijings
In een eigenzinnige, bijna on-Nederlandse ontwerpstijl slaan Stefan Scholten (1972) & Carole Baijings (1973) een brug tussen ontwerper, ambachtsman en fabrikant. Lampen, plaids, sjaals, glaswerk in een combinatie van traditioneel ambacht en industriële productietechnieken.

t/m 28 augustus, SM's Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch, Magistratenlaan 100 in Den Bosch. Meer informatie: tel. 073-6273680 en www.sm-s.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden