museum

In Search of...
Het Amerikaanse multitalent Matthew Day Jacksons stelt de geschiedenis van de Verenigde Staten ter discussie. Het Gemeentemuseum Den Haag (GEM) toont de finale van de installatie 'In Search of...'. Met werk van 2007 tot nu laat Day Jacksons zijn veelzijdigheid zien.

4 februari t/m 6 mei. GEM, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Meer informatie: www.gem-online.nl

Helen Verhoeven
SCHUNCK opent de eerste overzichtstentoonstelling, 'Part Pretty', van het veelzijdige oeuvre van Helen Verhoeven (1974). In haar schilderijen onderzoekt ze het collectieve geheugen van ceremoniële groepsbijeenkomsten. Erachter gaan nachtmerries en spookachtige verschijningen schuil.

4 februari t/m 29 april. SCHUNCK, Glaspaleis, Bongerd 18, Heerlen. Meer informatie: www.schunck.nl

Monsieur Grunberg
Arnon Grunberg liet dertig gezinnen auditie doen voordat hij besloot met Maud en Nick van der Poel op vakantie te gaan naar het Griekse eiland Lefkas. 'Les vacances de Monsieur Grunberg' is een samenwerking met beeldend kunstenaar Wendela Hubrecht. Eerder was Grunberg al 'embedded' bij een gezin in Leidsche Rijn.

9 februari t/m 18 maart. Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam. Meer informatie: www.foam.org

Nieuwe Van Mierevelts
Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Portretfabriek Van Mierevelt. Ontdek de hand van de meester' duiken er maandelijks nieuwe 'Van Mierevelts' op. Op zondag kunt u laten onderzoeken door experts of die van u een echte is.

5 februari, 12.00 uur. Museum Het Prinsenhof, Sint Agathaplein 1, Delft. Informatie: www.prinsenhof-delft.nl. Aanmelden: ajansen@delft.nl of tel. 015 - 2602358.

Aston Martin
Pierce Brosnan (of waarschijnlijker, zijn stuntman) scheurde ermee over een bevroren meer in IJsland: de Aston Martin V12 Vanquish uit de James Bondfilm 'Die Another Day'. De auto, in de film voorzien van een zelfregulerend camouflagesysteem, hittegevoelige raketten en winterbanden met spikes, is nu te zien in het Louwman Museum.

t/m 31 maart. Louwman Museum, Leidsestraatweg 57, Den Haag. Meer informatie: www.louwmanmuseum.nl

MARK
Met het 43 meter lange werk 'State Britain' won de Engelse kunstenaar Mark Wallinger (1959) in 2007 de Turner Prize. Dit werk vormt de kern van de tentoonstelling 'MARK'. Wallinger is opgeleid als schilder, maar gebruikt ook fotografie, video, performance en installaties.

t/m 19 februari. De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Meer informatie: www.depont.nl

Boekvormgeving
De tentoonstelling 'The printend book: a visual history' is een overzicht van bijzonder vormgegeven boeken van de middeleeuwen tot nu. Als een canon van de westerse boekvormgeving toont de tentoonstelling het gedrukte boek in al zijn verschijningsvormen.

8 februari t/ 13 mei. Bijzondere Collecties van de UvA, Oude Turmarkt 129, Amsterdam. Meer informatie: www. bijzonderecollecties.uva.nl

Evolutie
'Evolutie' is een tentoonstelling, gebaseerd op Mondriaans opvattingen over evolutie. Volgens Mondriaan zou de mens een steeds hoger beschavingsniveau ontwikkelen. Deze gedachte inspireerde vier hedendaagse kunstenaars tot een Gesamtkunstwerk.

28 januari t/m 13 mei. Mondriaanhuis, Kortegracht 11, Amersfoort. Meer informatie: www.mondriaanhuis.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden