museum

Kiefer & Rembrandt
Anselm Kiefer (1945), een van Duitslands beroemdste kunstenaars, is door het Rijksmuseum in Amsterdam gevraagd een nieuw kunstwerk te maken tegenover De Nachtwacht. Tijdens de presentatie Kiefer & Rembrandt zijn foto's te zien van Anton Corbijn. Hij fotografeerde in 2008 Anselm Kiefer in zijn atelier in Zuid-Frankrijk.

t/m 4 juli, Rijksmuseum, Jan Luijkenstraat 1 in Amsterdam. Meer informatie: www.rijksmuseum.nl

Twee disciplines, een familie
Het Stedelijk Museum Vianen toont schilderijen van Aleid Abels-de Jong en beelden van Taeke Friso de Jong. Beide kunstenaars zijn geboren en getogen in 't Groene Hart. Deze omgeving bleek een belangrijke bron van inspiratie voor hun uiteenlopende creaties.

15 mei t/m 23 oktober, Stedelijk Museum Vianen, Voorstraat 97 in Vianen. Meer informatie: tel. 0347-371648 en www.stedelijkmuseumvianen.nl

Rood
In bijna alle culturen is rood een van de belangrijkste kleuren en heeft hij vele betekenissen. Bezoekers zien Armando en Constant naast maskers uit Oceanië, een beeld van Lenin naast een Chinees bruidsgewaad. Ruim driehonderd objecten - zowel etnografische voorwerpen als hedendaagse kunst. Nu verlengd.

t/m 31 juli, Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2 in Amsterdam. Meer informatie: tel. 020-5688200 en www.tropenmuseum.nl

Surreëel
Nog net even te zien: Surreëel, een grote fotocollectie met bijna duizend kunstfoto's. Met werk van Inez van Lamsweerde, Wally Elenbaas en Hiroshi Sugimoto. Het toont op associatieve wijze hoe kunstenaars in de afgelopen decennia op speelden met realiteit en fictie.

t/m 15 mei, Booijmans van Beuningen, Museumpark 18-20 in Rotterdam. Meer informatie: www.boijmans.nl en tel. 010-4419400

Een weg van sterren
Geen pelgrimage in Europa weet momenteel zo'n gemêleerd gezelschap in beweging te zetten als de route naar Santiago de Compostela. Een tentoonstelling over de historische achtergrond van deze lange tocht, beroemde pelgrims zoals Birgitta van Zweden en de moderne pelgrim.

t/m 9 oktober, Museum voor Religieuze Kunst, Vorstenburg 1 in Uden. Meer informatie: tel. 0413-263431 en www.museumvoorreligieuzekunst.nl

Kan met Uijen
'Kan met Uijen', vroeg werk van Piet Mondriaan en in particulier bezit, is nu tijdelijk te zien in het Mondriaanhuis. Piet Mondriaan voltooide dit schilderij in 1892, vlak voordat hij zich inschreef aan de Rijksacademie te Amsterdam. Het werk markeert zijn jeugdjaren en is voor het laatst te zien geweest in 1966.

15 mei t/m 30 oktober, Het Mondriaanhuis, Kortegracht 11 in Amersfoort. Meer informatie; tel. 033-4600170 en www.hetmondriaanhuis.nl

All About Drawing
Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert een groots overzicht van de Nederlandse tekenkunst na 1960 met honderd Nederlandse kunstenaars over de ontwikkeling van de tekenkunst. Diana Wind, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam en curator Arno Kramer selecteerden de kunstenaars.

t/m 28 augustus, Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112 in Schiedam. Meer informatie: tel. 010-2463666 en www.stedelijkmuseumschiedam.nl.

Bankier van het verzet
Wally van Hall en Iman van den Bosch gaven tijdens de Tweede Wereldoorlog leiding aan een ondergrondse bank: het Nationaal Steunfonds (NSF). Eerst financierden ze uitkeringen aan gezinnen van zeelieden die voor de geallieerden voeren, maar vanaf 1943 groeide het NSF uit tot bankier van het verzet.

t/m 9 oktober, Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61 in Amsterdam. Meer informatie: www.verzetsmuseum.org en tel. 020 620 25 35

Tegen de barbarij
In de 'Lof der Zotheid' neemt Erasmus alle geledingen van de Europese samenleving van zijn tijd op de hak, ook het onderwijs. In de tentoonstelling 'Tegen de barbarij' worden Erasmus' ideeën getoetst aan de werkelijkheid van vandaag: is onderwijs van nu gericht op morele vorming van mensen of levert het enkel arbeidskrachten?

t/m 8 januari 2012, Nationaal Onderwijsmuseum, Nieuwemarkt 1A in Rotterdam. Meer info: www.onderwijsmuseum.nl en tel. 010 2170370

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden