museum

Recht zo die gaat!
Tot het eind van de middeleeuwen kenden de zeevaarders maar één routebeschrijving: 'Alsmaar de kust volgen en bij de derde kerktoren rechtsaf.' Dankzij de 16de-eeuwse cartograaf Gerard Mercator konden ze voor het eerst hun route uitstippelen op een zeekaart en deze met een kompaskoers volgen.

t/m 8 september 2013. Maritiem Museum Rotterdam, Leuvehaven 1. Meer informatie: tel. 010 - 4132 680 en www.maritiemmuseum.nl

Gare du Nord
Decennialang had Parijs een grote aantrekkingskracht op schrijvers en kunstenaars. Ook Nederlandse fotografen als Henri Berssenbrugge, Emmy Andriesse, Ed van der Elsken en Johan van der Keuken legden de Franse hoofdstad vast op foto's die nu tentoongesteld worden.

t/m 15 januari 2012. Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43. Meer informatie: tel. 070 - 338 1144 en www.fotomuseumdenhaag.nl

Studio Job
De ontwerpen van Job Smeets (1970) en Nynke Tynagel (1977), samen Studio Job, zijn wereldberoemd. Het Groninger Museum volgt het duo al sinds 2001. De tentoonstelling toont de omvangrijke collectie werk van Studio Job en onderzoekt de relatie tussen het museum en het ontwerpersduo.

t/m 4 maart 2012. Groninger Museum, Museumeiland 1. Meer informatie: tel. 0900 - 8212 132 en www.groningermuseum.nl

Juwelen uit India
Het is allemaal puur goud wat er blinkt op de expositie De verborgen tuin - Juwelen uit India. Moderne Indiase sieraden worden gemaakt volgens eeuwenoude Noord-Indiase traditie. Ze zijn er nog net zo populair als vroeger. Maar liefst een derde van al het goud op de wereld circuleert in India.

t/m 8 april 2012. Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Meer informatie: tel. 071 - 516 8800 en www.volkenkunde.nl

Van der Helst
De 17de-eeuwse schilder Bartholomeus van der Helst was een van de voornaamste portrettisten van de Amsterdamse elite. Op de tentoonstelling hangen ook werken uit het Rijksmuseum en uit particuliere collecties, waarvan sommige nooit eerder publiekelijk te zien zijn geweest.

t/m 29 januari 2012. Amsterdam Museum, Kalverstraat 92. Meer informatie: tel. 020 - 231822 en www.amsterdammuseum.nl

Huize Brabant
De hele loft van Huize Brabant is ingericht met Brabantse ontwerpen, tot aan het peper- en zoutvaaatje toe. Er staat werk van bekende Brabantse ontwerpers als Floris Hovers, Renate Vos en Maarten Baas, maar ook Brabantse bedrijven als Aabe en Functionals zijn vertegenwoordigd.

t/m 12 januari 2012. Brabants kenniscentrum kunst en cultuur, Spoorlaan 21, Tilburg. Meer informatie: tel. 013 - 7508 415 en www.bkkc.nl/huizebrabant

Dürer en a Kempis
Rond 1500 groeide de behoefte aan religieuze voorstellingen waarmee het publiek zich kon identificeren. De in Zwolle gemaakte Sarijs-handschriften zijn het artistieke hoogtepunt van deze Moderne Devotie. De tentoonstelling 'Van Albrecht Dürer en Thomas a Kempis' laat een unieke combinatie van kunst en handschriften uit deze tijd zien, waaronder twee delen van de Zwolse Bijbel.

t/m 8 januari 2012. Museum de Fundatie, Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20, Zwolle. Meer informatie: tel. 0572 - 388 188 en www.museumdefundatie.nl

De Stercke Stadt Breda
Expositie over de relatie van de stad Breda met het huis Oranje-Nassau, plus de geschiedenis van garnizoenstad Breda in de Tachtigjarige Oorlog. Met het Turfschip van Breda en zijn bemanning, maquettes van het kasteel van Breda, plus belegeringskaarten, schilderijen, tekeningen en wapens.

Nog t/m 30 december 2012. Breda's Museum, Parade 12-14 Chassépark in Breda. Meer informatie: www.breda-museum.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden