museum

De tentoonstelling ’Jan Fabre - De geleende tijd’ is te zien in Zwolle. Een kleine 130 tekeningen en denkmodellen van de Vlaamse beeldende kunstenaar en theatermaker geven samen met tweehonderd foto’s van fotografen als Robert Mapplethorpe en Helmut Newton een bijzondere kijk op Fabre’s universum.

t/m 29 augustus, Museum de Fundatie, Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle. Informatie: www.museumdefundatie.nl en tel. 0572 - 388 188

De zes gezichten van Gerrit Berckheyde op het rijkste stuk van Amsterdam zijn onder andere te zien in de nieuwe tentoonstelling ’De Amsterdamse grachtengordel. De uitbreiding van Amsterdam in de Gouden Eeuw’. De verzameling beslaat schilderijen, prenten en tekeningen van de spectaculaire stadsuitbreiding van de 17de-eeuwse stad.

t/m 6 september, Rijksmuseum Amsterdam, Jan Luijkenstraat 1 in Amsterdam. Informatie: www.rijksmuseum.nl en tel. 020 - 674 7000

Godfried Bomans (1913-1971) was in de eerste plaats een veelzijdig schrijver. In de tentoonstelling ’Bomans - Portret van een levenskunstenaar’ zijn veel boeken en originele manuscripten van de schrijver te zien. Rondom ’Erik of Het klein insectenboek’ is een speciaal jeugdzaaltje ingericht. Ook met onbekendere uitingen van Bomans, zoals zijn muzikale composities.

19 juni t/m 5 september, De Hallen, Grote Markt 16 in Haarlem. Meer informatie: tel. 023 - 5115 775 en www.dehallenhaarlem.nl

Naar aanleiding van de 8ste ASEM-top (Asia-Europe Meeting) organiseert het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een tentoonstelling over de historische, filosofische, economische en culturele banden tussen Azië en Europa en de Aziatische volkeren onderling. Handel en religie vormen de rode draad in deze ontdekkingstocht door Azië.

25 juni t/m 10 oktober, Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel. Informatie: www.bozar.be

Megalomane projecten, gemaakt met gevaar voor eigen leven: dat is het werk van videokunstenaar Guido van der Werve. De toeschouwer merkt echter weinig van de ontberingen die de kunstenaar voor zijn werk heeft geleden en maakt zelfs kennis met de humoristische kant ervan.

t/m 12 september, Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41. Informatie: www.gemeentemuseum.nl

Voor zijn grote zomerexpositie vroeg museum Beelden aan Zee aan vijftien Nederlandse beeldhouwers met welke jongere collega zij zich het meest verwant voelen. De antwoorden op deze prikkelende vraag zijn te zien op de tentoonstelling ’Vaders en Zonen. Beeldhouwers kiezen beeldhouwers’. Vaders en Zonen is gebaseerd op een oorspronkelijk concept van de beeldhouwers Shinkichi Tajiri (1923-2009) en Piet Slegers.

25 juni t/m 10 oktober, Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1 in Den Haag/Scheveningen. Meer informatie: tel. 070 - 358 5857 en www.beeldenaanzee.nl

Deze zomer laat Museum Boijmans Van Beuningen iedereen meegenieten van een proces dat normaal gesproken achter gesloten deuren plaatsheeft. Vanaf half juni wordt het immens grote schilderij met het touwtjesspringende meisje, van de wereldberoemde surrealist Salvador Dalí, opgeknapt.

t/m half augustus, Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20 in Rotterdam. Informatie: tel. 010 - 4419 400 en www.boijmans.nl

Van Daniëls tot Dumas, van Schleiffert tot Schoonhoven: het Centraal Museum toont samenhangende tekeningen, waardoor onderlinge contrasten worden versterkt en het unieke karakter van elke tekening wordt benadrukt.

19 juni t/m 12 september, Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Meer informatie: 030 - 2362 362 en www.centraalmuseum.nl

Papierkunstenaars zien papier niet als drager van een boodschap – voor het maken van tekeningen, het schrijven van letters of om iets in te verpakken – maar als autonoom kunstwerk. Op de Holland Papier Biënnale, die dit jaar voor de achtste keer wordt gehouden in Rijswijk en Apeldoorn, is te zien wat voor oneindige mogelijkheden papier biedt.

tot 12 september, Museum Rijswijk en CODA Apeldoorn. Meer informatie: www.hollandpapierbiennale.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden