museum

Museumnacht
Tien Utrechtse musea openen 's nachts hun deuren voor een combinatie van kunst en muziek. Zing mee met de smartlappen van Joris Linssen en Caramba in Museum Speelklok, dans op de muziek van dj Nuno dos Santos in het Centraal Museum en luister naar sopraan Kelly God in de Domtoren.

29 oktober, 20.00 tot 02.00 uur. Utrechts Museumkwartier, Utrecht. Meer informatie: www.museautrecht.nl

Gegoten Reisgenoten
Het Ikonenmuseum is bezig om een unieke collectie reis- en draagikonen van metaal te verwerven, afkomstig uit de grootst bekende verzameling ter wereld. In deze expositie zijn ze te zien naast de geschilderde ikonen uit de eigen collectie.

t/m 31 maart 2012. Ikonenmuseum, Buiten Nieuwstraat 2, Kampen. Meer informatie: tel. 038 - 385 483 en www. ikonenmuseumkampen.nl

De Dood Leeft
Elke dag sterven er ongeveer 155.000 mensen. De dood is onontkoombaar, zelfs al denken we er misschien liever niet aan. 'De Dood Leeft' laat zien hoe nabestaanden wereldwijd met de dood omgaan. Er bestaan heel diverse opvattingen over afscheid nemen, rouwen en herdenken.

t/m 31 mei 2012. Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2, Amsterdam. Meer informatie: tel. 020 - 5688 200 en www.tropenmuseum.nl

Dwarsdesign
De installatie van kunstenaar Ai Weiwei is nog steeds te bezoeken in Rotterdam. Op de tentoonstelling Dwarsdesign is werk te zien van acht vooraanstaande Nederlandse en Chinese kunstenaars: van modecollectie tot boek, van maquette tot kunstproject.

t/m 20 november, Nai, Museumpark 25, Rotterdam. Meer informatie: tel. 010 - 4401200 en www.nai.nl

Kunstmaand
'Eb en Vloed' (komen en gaan) is het thema van de 15de editie van de Kunstmaand Ameland. De zee is de grens van de expositieruimte, waarop ruim zeventig kunstenaars hun werk laten zien. Ontdek de dynamiek van de getijden in de kunst.

1 t/m 30 november, diverse locaties, Ameland. Meer informatie: www.kunstmaand ameland.com

Materiaalprijs
Waterloop is textiel waarbij het spoelwater in het weefsel wordt opgenomen. Aangezien de textielbranche tot de grootste watervervuilers ter wereld behoort, won Studio Maarten Kolk & Guus Kusters er de DOEN Materiaalprijs mee. Ook de andere ontwerpen zijn nog tot zondag te zien tijdens de Dutch Design Week.

t/m 30 oktober. Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10 in Eindhoven. Meer informatie: tel. 040 - 238 1000 en www.vanabbemuseum.nl

Draadsculpturen
Robert de Goede maakt ruimtelijke draadsculpturen met garen en touw. Voor zijn schetsen gebruikt hij software, maar het uiteindelijke werk wordt gemaakt op basis van intuïtie en kennis van proportie en ruimte.

t/m 4 december. Tricot, Tricot 11, Winterswijk, Meer informatie: tel. 0543 - 532 616 en www.tricotwinterswijk.com

Tilburg - Carriben
In de 19de eeuw vertrokken veel Tilburgse priesters en missionarissen naar de tropen. De fraters onderwezen talloze Caribische jongeren en moedigden ze aan een vervolgopleiding in Tilburg te doen. Deze expositie toont foto's en films over 'Zwarte parels' die spoedig een 'probleemgroep' zouden heten.

t/m 7 april 2012. Peerke Donders Paviljoen, Pater Dondersstraat 20, Tilburg. Informatie: www.peerkedonders.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden