museum

Rond 1900 werd Thérèse Schwartze door tijdgenoten gekarakteriseerd als de ’Koningin der Nederlandsche schilderkunst’. Schwartze stond bekend om haar gevoel voor stijl en elegantie en het vermogen haar modellen op indrukwekkende wijze in beeld te brengen. Een overzicht van haar oeuvre geeft een beeld van hofkringen, kooplieden en fabrikanten tussen 1878 en 1918.

12 februari t/m 13 juni, Kasteel het Nijenhuis, ’t Nijenhuis 10, Heino. Informatie: www.museumdefundatie.nl of 0572 - 388 188

Krijn de Koning (1963) is vooral bekend om zijn grote site-specific werken. Zijn zoektocht naar schoonheid, maat en evenwicht resulteert vaak in constructies die op het eerste gezicht helder ogen maar bij nader inzien gecompliceerder in elkaar zitten dan gedacht. In ’Opposites – constructies van illusie en werkelijkheid’ verbindt hij werken van de bruikleencollectie van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed met eigen werk.

t/m 29 mei, Mondriaanhuis, Kortegracht 11 in Amersfoort. Informatie: tel. 033 - 4600 170 en www.mondriaanhuis.nl

Het kubistische schilderij ’Lezende vrouw in korset’ van Picasso is voor het eerst in Nederland te zien in de tentoonstelling ’Ik zoek niet, ik vind’. Samen met de drie sleutelwerken uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag vormt het de kern van de tentoonstelling. De presentatie wordt aangevuld met diverse tekeningen en prenten en de bijzondere Grand vase aux femmes nues uit 1950, eveneens uit een privéverzameling.

t/m 11 september, Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41. Meer informatie: www.gem-online.nl

Bijzondere kunstschatten uit Macedonië. Parels van de tentoonstelling zijn de ruim vijftig ikonen vanaf de elfde eeuw die behoren tot de top van de Byzantijnse cultuur, een schitterend gouden masker uit de vijfde eeuw voor Christus en een unieke collectie vroegchristelijke terracotta reliëfs. Voor het eerst heeft de regering van Macedonië ingestemd met het uitlenen van een zo omvangrijke collectie aan het buitenland.

t/m 11 mei, Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 in Utrecht. Informatie: tel. 030 - 2313 835 en www.catherijneconvent.nl

De zoektocht naar de essentie en de relatie tot de ander zijn vraagstukken die het werk van kunstenaarsechtpaar Natasja Bennink en Onno Broeksma verbinden. Die band komt tot uitdrukking in de tentoonstellingenreeks ’Mijn minnaar en ik’, een titel die is ontleend aan het gelijknamige gedicht van Rutger Kopland dat hij schreef nadat hij Benninks beeld van een kussend paar had gezien.

12 februari t/m 15 mei, Museum Henriette Polak, Zaadmarkt 88 in Zutphen. Meer informatie: tel. 0575 - 516 878 en www.museumhenriettepolak.nl

Een impressie van het bloeiende artistieke klimaat in deze kunstenaarswijk. Met affiches, prenten en theaterprogramma’s van onder anderen Henri de Toulouse-Lautrec, Théophile-Alexandre Steinlen en Henri-Gabriel Ibels wordt getoond hoe de kunstenaars die Picasso inspireerden het uitgaansleven verbeeldden. Ook met werk dat Vincent van Gogh in Montmartre maakte.

t/m 5 juni, Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7 in Amsterdam. Meer informatie: tel. 020 - 5705 200 en www.vangoghmuseum.nl

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een rijkgeschakeerde fotocollectie met bijna duizend kunstfoto’s. Deze tentoonstelling brengt fotografie uit verschillende periodes en van diverse kunstenaars bijeen onder de noemer ’Surreëel’. Het toont op associatieve wijze hoe kunstenaars in de afgelopen decennia op verschillende manieren spelen met realiteit en fictie via het medium fotografie.

t/m 15 mei, Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20 in Rotterdam. Meer informatie: tel. 010 -4419 400 en www.boijmans.nl

Bijna 500 meesterwerken uit de collectie van professor Nasser D. Khalili. In De Nieuwe Kerk schitteren rijk versierde manuscripten en korans, schilderijen, textiel, goud, juwelen, keramiek, glaswerk, lak- metaal- en houtsnijwerk. De kunstwerken tonen de verfijning en grandeur van de islamitische kunst.

t/m 17 april, De Nieuwe Kerk Amsterdam, Dam. Meer informatie: tel. 020 - 638 69 09 en www.nieuwekerk.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden