museum

Origami
Tijdens de tentoonstelling 'Beestenboel. Origami van Akira Yoshizawa' kan iedereen kennismaken met de traditionele vouwkunst van Japan, origami. Met een speciaal weekend waarin de hele dag workshops worden gegeven voor kinderen, volwassenen en gevorderde vouwers.

t/m 29 mei, weekend van 7 en 8 mei workshops. Sieboldhuis, Rapenburg 19 in Leiden. Informatie: tel. 071 - 5125 539 en www.sieboldhuis.org

Grant Willing
De serie Svart Metall van Grant Willing (VS, 1987) is het resultaat van een onderzoek naar de Scandinavische 'Black Metal' subcultuur. Met Svart Metall toont Willing vooral de zwarte, tegendraadse en occulte wereld die ten grondslag ligt aan Scandinavische Black Metal.

13 mei t/m 29 juni, Foam, Keizersgracht 609 in Amsterdam. Informatie: tel. 020 - 5516 500 en www.foam.org

She Me
She Me brengt het vrouwbeeld in de hedendaagse kunst door vrouwelijke kunstenaars versus vrouwen door mannenogen. Met portretten van vrouwen door mannelijke kunstenaars uit de 17de tot 20ste eeuw uit de eigen collectie. En met werk van internationale kunstenaars zoals Shirin Neshat, Marina Abramovic, Nan Goldin, Keren Cytter en Kathe Burkhart.

8 mei t/m 18 september, Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41. Informatie: tel. 038- 4214 650 en www.stedelijkmuseumzwolle.nl

Mirror had Two Faces
Een Alice-in-Wonderlandachtige tentoonstelling over de modeontwerpers Truus en Riet Spijkers. Met het werk van het duo Spijkers en Spijkers, maar ook wat je als fashionista normaal niet te zien krijgt: een kijkje achter de schermen, een blik ín de hoofden van de ontwerpers, een rondgang langs hun ideeën, gedachten, grote voorbeelden en inspiratiebronnen.

t/m 21 augustus, Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA), Utrechtseweg 87 in Arnhem. Meer informatie: tel. 026 - 3775 300 en www.mmkarnhem.nl

Vroeg Christelijke kunst
In de vroegste tijd van het christendom moesten de christenen, vooral in Rome, ondergronds hun geloof belijden. Hier treft men christelijke beeldtaal in de kunst, in de vorm van muur- en plafondschilderingen. In het Oost-Romeinse rijk ontstaat een geheel eigen kunststijl, die we Byzantijns noemen. Lezing door Birgitte Mommers van Art and Leisure.

9, 16 en 23 mei, 19.30 - 21.30 uur. Historisch Museum de Bevelanden, Singelstraat 13 in Goes. Meer informatie en aanmelden: www.hmdb.nl of tel. 0113-228883

Twente Biënnale
International Art Festival met o.a. Damien Hirst, Banksy, David Cerny en special guest Richard Kern. Nieuw evenement met programma van hedendaagse kunst. Meer dan honderd kunstenaars tonen hun werk. De Twente Biënnale gaat over maatschappelijke actualiteit uit de periode na 9/11 en de huidige cultuur van massamedia.

12 t/m 22 mei, 12.00 - 18.00 uur. Creatieve Fabriek, Tuindorpstraat 61, Hengelo. Meer informatie: www.twentebiennale.nl

Hans-Georg Calmeijer
De Duitse jurist Hans-Georg Calmeijer werkte vanaf 1941 op het Reichskommissariat van Dr. Seyss-Inquart. Als hoofd van de Abteilung Innere Verwaltung redde hij vele Nederlandse joden, onder andere door vervalste papieren over hun afkomst als echt te accepteren. Met onbekende foto's en net ontdekte documenten.

t/m 21 augustus, Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7 in Den Haag. Meer informatie: tel. 070 - 3646 940 en www.haagshistorischmuseum.nl

Art in Amsterdam
Amsterdam als hedendaagse kunststad, dat wil de organisatie van Art in Amsterdam. Een groot aantal musea, broedplaatsen, kunstenaarsinitiatieven, kunstbeurzen en evenementen heeft zich verenigd onder de vlag van Art in Amsterdam. Met een programma voor vijf dagen.

11 t/m 15 mei. Kijk voor programma en locaties op www.artinamsterdam.org

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden