museum

Krut
De van oorsprong Zuid-Afrikaanse kunstenaar Ansel Krut (1959) richt zich op de 'ismen' van de stromingen uit de 20ste eeuwse schilderkunst. Hij rekent af met dit hokjesdenken doordat Krut zijn onderwerpen in een humoristische en soms cartooneske striptaal plaatst.

28 mei t/m 28 augustus, Kunsthal Kade, Smallepad 3 in Amersfoort. Meer informatie: tel. 033 422 50 30 en www.kunsthalkade.nl

Captured Light
De tentoonstelling waarbij 'gevangen licht' centraal staat, verwijst naar licht dat kunstenaars hebben gevangen. De composities van bloemsierkunstenaar Pim van den Akker worden nu versterkt door stillevens met Delfts Blauw en bloemen en Delfts Blauwe wandkleden.

28 mei t/m 13 juni, Museum Het Prinsenhof, Agathaplein 1, Delft. Meer informatie: www.erfgoed-delft.nl

Travel Plans
Al meer dan 40 jaar werkt Jeffrey Silverthorne aan een oeuvre dat zich ophoudt aan de rand van de Amerikaanse samenleving. In de confronterende tentoonstelling Travel Plans stelt de fotograaf onverholen de grote levensvragen over seks en de dood.

28 mei tot 10 juli, Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12, Groningen. Meer informatie: www.noorderlicht.com

Harrie Gerritz
Wolken boven boomformaties, boeren hekwerken en kerkgebouwen vormen het hoofdmotief van het werk van Harrie Gerritz. Opvallend is het uitbundige kleurgebruik, dat een zomerse sfeer oproept. Harrie Gerritz zet zijn Hollandse landschapskunst voort met schilderijen, sculpturen en grafiek.

28 mei t/m 7 augustus, Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Meer informatie: tel. 024-360 88 05 en www.museumhetvalkhof.nl

Emmy+Gijs+Aldo
De tentoonstelling brengt voor het eerst een selectie objecten samen van Emmy van Leersum, Gijs Bakker en Aldo Bakker, ouders en zoon die een bijzondere plaats innemen in de Nederlandse vormgeving. Zij zijn veelzijdige ontwerpers van sieraden, gebruiksvoorwerpen en meubilair.

Vanaf 29 mei. Zuiderzeemuseum, Wierdijk 12-22 in Enkhuizen. Meer informatie: tel. 0228 351111 en www.zuiderzeemuseum.nl

Beelden op Zorgvlied
De rust van het kerkhof en de symboliek van de beelden - verdriet, vergankelijkheid, eeuwigheid, licht en duisternis - zorgen voor mijmering over het hiernamaals. De Nederlandse Kring van Beeldhouwers heeft nu een bijzondere beeldenroute op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied uitgestippeld.

Vanaf 29 mei. Begraafplaats Zorgvlied, Amsteldijk 273 in Amsterdam.

Kleur bekennen
Kleur bekennen in kleding is van alle tijden en van overal. Met onze kleding maken we duidelijk wie we zijn. Ook Nederlandse streekdrachten en Surinaamse kotomisi's vertellen veel over de mensen die deze kleding droegen. In 'Kleur Bekennen' zijn voor het eerst streekdracht en kotomisi naast elkaar zien.

Vanaf 2 juni, Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89 in Arnhem. Meer informatie; www.openluchtmuseum.nl

Anjers aan het Hof
Met de presentatie 'Anjers aan het Hof' staan zeldzame oude variëteiten van de anjer en een selectie van de veertig mooiste anjerrassen centraal. De anjer is een van de alleroudste Europese sierplanten, sinds de 15de eeuw wordt de bloem gekweekt.

t/m 3 juli, Paleis Het Loo Nationaal Museum, ingang Amersfoortseweg in Apeldoorn. Meer informatie: www.paleishetloo.nl

Petrus en ik
Petrus staat voor veel: hij is volgeling en poortwachter, visser en rots, vriend, verloochenaar en heilige, maar ook maar een mens. De tentoonstelling 'Petrus en ik' laat zien hoe deze thema's verschillende kunstenaars en wetenschappers inspireerden.

t/m 7 november, Bijbels Museum, Herengracht 366-368 in Amsterdam. Meer informatie: tel. 020 624 24 36 en www.bijbelsmuseum.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden