Museumplein wordt over enkele jaren open, ruim en groen

Van onze kunstredactie

Dit zijn enkele plannen van de Amsterdamse stadsdeelraad Zuid om het Museumplein een metamorfose te laten ondergaan. De voorstellen voor herinrichting van het bekende plein zijn gisteren bekendgemaakt. De gemeenteraad van Amsterdam neemt er nog voor de zomer een beslissing over. De eerste veranderingen zijn over een jaar te zien.

Uitgangspunt voor de herinrichting is dat het Museumplein een grote open ruimte moet blijven, geschikt voor het houden van manifestaties. Er wordt veel aandacht besteed aan de bereikbaarheid en de entree van de aanwezige culturele instellingen. Het Concertgebouwplein wordt bij de nieuwe indeling betrokken.

De twee musea aan het Museumplein mogen uitbreiden, als de ruimte maar open en herkenbaar blijft. Voorwaarde is, dat het Concertgebouw vanaf het Rijksmuseum zichtbaar moet blijven en omgekeerd. Deze eis legt beperkingen op aan de uitbreiding van het Van Goghmuseum.

De tuin van het Stedelijk Museum kan na de nieuwbouw een belangrijk onderdeel van het nieuwe plein worden. Nu staat er nog een haag met struiken omheen, maar in de toekomst moet de plek toegankelijker zijn. Bezoekers kunnen ondermeer gebruik maken van een museumpad aan de westkant.

Het voorstel van de commissie-Gevers om een nieuw theater te vestigen op het Museumplein heeft geen enkele kans; De stadsdeelraad wil niet dat er nog meer gebouwen bijkomen. Aan de IJ-oevers zal de zogenoemde zwarte doos waarschijnlijk welkomer zijn.

Autoluw

Het hele plein wordt autoluw als uit onderzoek blijkt dat dit mogelijk is. Een groot aantal parkeerplaatsen voor auto's en bussen zal dan verdwijnen. Ter vervanging komt er een ondergrondse garage met minstens vijfhonderd parkeerplaatsen. De deelraad noemt een metrostation van de noord-zuidlijn, bijvoorbeeld bij de ingang van het Rijksmuseum, dringend nodig.

De verdere ontwikkeling van de plannen wordt begeleid door een stuurgroep, met aan het hoofd de Amsterdamse oud-wethouder van financien, W. Etty. Hij krijgt onder andere tot taak een stedebouwkundige 'van naam' te zoeken in binnen- of buitenland. Deze moet het nieuwe plein van allure gestalte geven.

Het Nationale Toneel. Het Nationale Toneel gaat in september naar Noorwegen. Het zal daar 'Bouwmeester Solness' uitvoeren, het stuk van Ibsen waarmee het gezelschap op het ogenblik furore maakt. Het door de Nieuwzeelander Colin McColl geregisseerde stuk, met artistiek leider Hans Croiset in de hoofdrol, zal worden gespeeld tijdens het Ibsen Stage Festival in Oslo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden