Musea

Museumgangers Kristoffel Lieten en Micky Piller laten u de vergeten museumparels zien

Micky Piller en Kristoffel Lieten van opwegnaardekunst.nl. Beeld opwegnaardekunst.nl
Micky Piller en Kristoffel Lieten van opwegnaardekunst.nl.Beeld opwegnaardekunst.nl

Micky Piller en Kristoffel Lieten zijn enthousiaste museumgangers. Waar anderen rechtsaf slaan naar de tijdelijke expositie, gaan zij linksaf naar de vaste collectie. Daar is het heerlijk rustig.

Het is echt niet iets van de laatste weken, dat sommige museumzalen angstvallig leeg zijn. “De vaste collecties van musea krijgen bijzonder weinig aandacht van de bezoeker”, weten Micky Piller en Kristoffel Lieten uit ervaring. Ze zijn enthousiaste museumgangers en het valt ze op dat alle aandacht uitgaat naar tijdelijke tentoonstellingen. Terwijl er juist zoveel schatten te vinden zijn in de reguliere zalen. “Vaak met heel veel liefde ingericht door conservatoren”, zegt Piller, die tot haar pensioen in 2015 dat vak uitoefende bij Esscher in Het Paleis in Den Haag.

Met spraakmakende tijdelijke exposities krikken musea hun bezoekersaantallen enorm op. Niets mis mee, maar het echtpaar vindt het wel jammer dat ook alle reclamebudgetten daaraan gespendeerd worden. Daardoor weet de minder ervaren museumbezoeker niet eens dat er ook nog iets anders is. “Als wij bij een museum komen slaat iedereen rechtsaf naar de tijdelijke expositie en gaan wij dikwijls als enigen naar links, naar de vaste opstelling”, lacht Piller. Het is er vaak zo rustig dat Lieten ongestoord de filmpjes kan maken waarop Piller enthousiast uitleg geeft. “Ik klep graag over kunst.”

De filmpjes plaatsen ze op hun website ‘op weg naar de kunst’, die heel nadrukkelijk het doel heeft meer mensen enthousiast te krijgen voor alle kunstschatten die ons land rijk is. Piller heeft verstand van zaken, ze studeerde kunstgeschiedenis en schreef erover voor kranten en tijdschriften. Lieten heeft geen achtergrond in de kunst, maar als antropoloog weet hij ook wat kijken is. Hij houdt het vakjargon van Piller binnen de perken.

Op fietsafstand

Vooral de kleinere musea hebben hun warme belangstelling. “Er zijn er zoveel, voor iedereen is er wel een museum op fietsafstand te vinden”, zegt Piller stellig. Als ze een favoriet moeten kiezen, een museum dat echt meer waardering en bezoekers zou verdienen? Na enig overleg komt het stel uit op een ex aequo: Huis Bergh in ’s Heerenberg en Belvédère in Heerenveen.

Het eerste noemt Piller ‘een pareltje’ waarop ze bij toeval tijdens een fietstocht in de Achterhoek stuitten. In het romantische kasteel is een collectie middeleeuwse kunst te zien die bijeengebracht werd door de schatrijke textielbaron Jan Herman van Heek.

In Heerenveen staat juist een mooi modern gebouw vol werk van Friese kunstenaars, onder wie Jan Mankes, een favoriet van Lieten. Een museum dat er hard aan moet trekken om overeind te blijven, weet Piller. “Maar het is zo’n mooi gebouw, helemaal opgenomen in het landschap. En ze blijven er consequent mooie dingen doen.”

Ruim veertig musea

Momenteel staan er meer dan veertig Nederlandse musea op de site. Piller en Lieten gaan, zo gauw het kan, weer op pad om nieuwe musea toe te voegen en de informatie up tot date te houden. In het boek dat ze uitbrachten over de musea staan QR-codes die gescand kunnen worden, zodat de lezer altijd de laatste informatie voorgeschoteld krijgt.

De website is toegankelijk vormgegeven. “Zet er even bij dat Anneke van der Stelt dat heeft gedaan”, zegt Piller. Maar het hele project moet het vooral hebben van de liefde voor de kunst die er vanaf spat. In de hier en daar wat hoekig gemonteerde, rechttoe-rechtaan filmpjes, komt Piller steeds vlot tot de kern: wat zien we en waarom is dat bijzonder? In de geschreven teksten geeft ze een schat aan informatie over het museum, de geschiedenis, de collectie. “Op de websites van de musea vind je niet zoveel informatie als bij ons”, zegt Lieten en hij heeft gelijk. Op weg naar de kunst is een enthousiasmerende website om voorlopig vanuit huis op ontdekkingsreis te gaan en als voorbereiding op straks, als de musea weer open gaan.

opwegnaardekunst.nl; ‘Gids naar Nederlandse Musea. Op weg naar de kunst.’ Uig. Waanders, € 25.

Lees ook:

Instagrammers bestrijden verveling op #tussenkunstenquarantaine

Kunst is ook buiten de theaters en musea te vinden. Nienke Schipper amuseert zich met creatieve Instagrammers en hun quarantainekunst.

Virtueel door de Hermitage in één shot van ruim vijf uur

De cultuursector zit op slot, maar kunst is ook buiten de theaters en musea te vinden. Joke de Wolf bezoekt virtueel musea, liefst niet alleen door in te zoomen op een verzameling pixels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden