Museumdirecteuren pakken 62 miljoen uit

Opbrengst BankGiro Loterij grootste particuliere gift voor cultuur

SANDRA KOOKE

Het is elk jaar een spannende avond die steevast eindigt met blije museumdirecteuren: op het Goed Geld Gala verdeelt de BankGiro Loterij de opbrengst van een jaar lotenverkoop onder musea en erfgoedorganisaties. Dit jaar gaat het om ruim 62,5 miljoen euro voor zeventig culturele organisaties. De grootste particuliere gift voor de culturele sector.

Tijdens een diner gisteravond in De Nieuwe Kerk in Amsterdam kregen museumdirecteuren een grote envelop waarin ze het toegekende bedrag konden lezen. Grote winnaars waren onder andere Singer Laren dat een miljoen krijgt om theater en museum te verbouwen en Nemo in Amsterdam dat van het grote museumdak een openbaar stadsplein kan maken.

Het bedrag is een kleine twee miljoen minder dan vorig jaar, maar dat is in lijn met de teruglopende opbrengst van andere loterijen, zegt Marieke van Schaik, managing director van de BankGiro Loterij.

Niet alle schenkingen zijn een verrassing: het grootste deel van de loterijopbrengst gaat jaarlijks naar dezelfde grote musea - zoals het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, Kröller-Müller en het Mauritshuis - en naar fondsen die zelf geld verdelen over kleinere projecten, zoals het Prins Bernard Cultuurfonds. De verrassingen zijn voor speciale projecten, zoals verbouwingen, en voor de kleinere musea.

Van Schaik: "Kleine musea kunnen we niet jaarlijks steunen, maar met een eenmalig bedrag kunnen ze vaak wel rendabel worden. Regionale spreiding is daarbij voor ons belangrijk, omdat onze lotenkopers uit het hele land komen. Ook kiezen we projecten die nadrukkelijk zijn gericht op het publiek, omdat het geld daar ook vandaan komt. We kiezen daarom musea die al een eind op weg zijn en met onze bijdrage als sluitstuk het museum interessanter kunnen maken voor publiek."

Belangrijk is dat er andere financieringsbronnen zijn. Van Schaik: "Een paar jaar geleden konden we nog zeggen dat andere particulieren vanzelf over de brug zouden komen. Dat is in de crisis niet meer zo. Daarom kijken we nu eerst hoe levensvatbaar het voorstel is. Ons bedrag moet het sluitstuk van de financiering zijn, niet meer het begin."

Voorbeelden van gesteunde projecten
Huis Doorn:

450.000 euro voor een tentoonstellingspaviljoen over Wilhelm II en de rol van Nederland in de Eerste Wereldoorlog in de keizerlijke garage.

Van Abbemuseum:

596.500 om gehandicapte en langdurig zieke mensen in het museum te ontvangen.

Stichting Akoesticum:

600.000 voor verbouwde Prins Friso Kazerne waar repetitieruimte voor koren, orkesten, theater enzovoorts is gebouwd. Voor professionals en amateurs.

Centraal Museum:

700.000 voor modernisering van dick bruna huis

Maestro:

Prins Bernard Cultuurfonds krijgt 500.000 om in dit tv-programma amateurkunst te tonen.

DOMunder:

390.000 voor tonen van opgravingen rond de Utrechtse Dom.

Geert Groote Huis:

270.000 voor presentatie en inrichting van het nieuwe museum over de grondlegger van de Moderne Devotie

Museum Nemo:

Geld om van het schuine dak een stadsplein te maken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden